Soome ja Eesti valitsus peavad ajaloo esimese ühisistungi

Aivar Pau
, ajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Soome ja Eesti lipp
Soome ja Eesti lipp Foto: Marko Saarm / Sakala

Eesti ja Soome valitsus pole iial ühiselt istungeid pidanud, kuid veidi enam kui kahe nädala pärast saab see teoks.

Ajalooline istung leiab aset 7. mail ning asukohaks on valitud Tallinn. «Ühisistung on osa mõlema riigi 100-aastaseks saamise tähistamisest,» ütles Postimehele riigikantselei pressiesindaja Karin Kangro.

Istungi päevakord ning istungi toimumise täpne koht pole hetkeseisuga veel täpselt paika pandud, kuid nii palju on ette teada, et läbivaks aruteluteemaks saab kahe riigi vaheline digitaalne koostöö.

Just digitaalses infovahetuses on viimase aasta jooksul väga palju olulist sündinud.

Näiteks selle aasta 7. veebruaril hakkasid reaalselt liikuma testandmed Eesti asutuste ja ettevõtete keskse andmevahetuskihi X-tee ja Soome analoogi suumi.fi teenuste vahel. Teadaolevalt pole maailmas ühtegi riiki, mis oma riiklikud süsteemid sellisel viisil otseühendusse oleksid viinud.

Näiteks liiguvad X-tee kaudu juba testandmed kahe riigi äriregistri vahel  ning sõlmida on jäänud vaid ametlik leping, et kahe riigi kodanikud ja ametid saaksid vastastikku ka ametlikult päringuid tegema hakata. Sama seis on rahvastikuregistri, maksuameti ja politsei andmebaaside vahel.

Harukordne oli ka möödunud aasta suvel sündinud otsus luua kahasse MTÜ Nordic Institute for Interoperability Solutions ehk NIIS, mis kahe riigi ühiseid e-teenuseid arendama hakkab. Hiljuti kuulutas NIIS välja oma esimese riigihanke sõlmimaks 2,5 miljoni eurost lepingut X-tee arendamiseks järgneva kolme aasta jooksul.

Tõsiseks peavaluks on kujunenud aga näiteks liikluskaamera trahviotsuste ja muude täitmist nõudvate otsuste vahetamine kahe riigi vahel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles