Statistika: kevaditi võetakse tarbimislaenu veerandi võrra rohkem kui talvel

Heelia Sillamaa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto on illustratiivne.
Foto on illustratiivne. Foto: Viktor Cap/PantherMedia / Viktor Cap

Swedbanki statistika näitab, et võrreldes talvekuudega sõlmitakse kevadel 25 protsenti rohkem tarbimislaenu lepinguid. Väikelaenuga soetatakse peamiselt hooajalisi kaupu – murutraktoreid, -niidukeid, aiamaju, kasvuhooneid, aiamööblit ning grille.

«Väga palju on ka neid, kes võtavad kevaditi väikelaenu kodu remondiks või sisustamiseks. Pika talve järel tahaksid paljud värskendada oma kodu või suvilat,» ütles Swedbanki väikefinantseerimise valdkonnajuht Triin Jalakas.

«Soojade ilmade saabudes veedavad inimesed rohkem aega vabas õhus. Statistika põhjal näeme, et üha enam inimesi võtab väikelaenu, et soetada spordivarustust, olgu see siis jalgratas, rulluisud või roller. Väikelaenu võetakse ka autokulude katmiseks, näiteks uute rehvide soetamiseks,» lisas Jalakas.

Tarbimislaenu keskmine võtja on 40-aastane linnas elav pereinimene. Kõige sagedamini võtavad tarbimislaenu siiski nooremad 25–30-aastased inimesed, kes alustavad iseseisvat elu.

Kevaditi kasvab ka kodu väikelaenu võtmise populaarsus, tagatiseta kinnisvaralaenu võetakse 23 protsendi võrra enam kui talvekuudel. «Väga paljude hing ihkab maale – metsade ja laante vahele. Kodu väikelaenu abil finantseeritakse nii suvila või maakodu ostu kui ka kodu või suvekodu renoveerimist,» sõnas Jalakas.

Samuti kasvab kevadkuudel sõidukite soetamine autolaenu abil umbes 20 protsenti. «Enne suve võetakse üha sagedamini autolaenu selliste hooajaliste sõidukite ostmiseks nagu näiteks mootorrattad või ATV-d,» selgitas Jalakas ning lisas, et autolaen sobib eelkõige kasutatud sõidukite ostmiseks ning seda eristab liisingust see, et laenusaaja saab kohe vara omanikuks ja kaskokindlustus ei ole kohustuslik.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles