Riik soovib vähendada välismaalaste ebaseaduslikku töötamist Eestis

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto on illustratiivne.
Foto on illustratiivne. Foto: Andriy Popov/PantherMedia / Andriy Popov

Majandusarengu valitsuskomisjon kiitis heaks siseministeeriumi ettepanekud välismaalaste ebaseadusliku töötamise vähendamiseks ning toetas haridus- ja teadusministri tegevusi Eesti rahvusvahelise õppe paremaks korraldamiseks.

Välismaalaste ebaseadusliku töötamise juhtude arv on võrreldes 2013. aastaga kasvanud 82 protsenti, teatas valitsuse kommunikatsioonibüroo.

Peaminister Jüri Ratase sõnul on seaduslik töötamine oluline nii riigile kui ka töötajale endale. «Seadusliku töötamisega kaasnevad sotsiaalsed garantiid ning ka töötajate õigusi on lihtsam kaitsta. Samuti võidab riik iga seaduse järgi palgatud välismaalase eest maksudena mitu tuhat eurot aastas, mida on võimalik panustada näiteks julgeolekusse või hariduse ja sotsiaalteenuste arendamisesse,» sõnas  Ratas.

Majandusarengu komisjon toetas politsei- ja piirivalveameti, maksu- ja tolliameti ning tööinspektsiooni tegevussuundi välismaalaste ebaseadusliku töötamise ennetamiseks ja tõkestamiseks. Komisjon soovib näha kiiremat edasiliikumist regulatsiooni välja töötamisel, mis motiveeriks välistööjõudu ebaseaduslikult mitte kasutama. Siseminister Andres Anveltilt oodatakse lahendusettepanekuid valitsuskabineti nõupidamisele lähiajal.

Selle aasta sisserände piirarv on sisuliselt täitunud, kuna kolmandate riikide kodanikele välja antud elamislubade ning menetluses olevate taotluste koguhulk ületab juba 2018. aastaks kehtestatud limiiti. Probleemi aitab leevendada valitsuse poolt eelmisel nädalal heaks kiidetud välismaalaste seaduse eelnõu, tänu millele saavad tippspetsialistid Eestisse tööle tulla piirarvu väliselt ning pikeneb lühiajalise töötamise kestus.

Majandusarengu komisjon toetas ka haridus- ja teadusminister Mailis Repsi ettepanekut piiritleda rahvusvaheliselt tunnustatud õppekavadel põhineva (IB või EB) õppe sihtrühma, kellele kohaldub riigipoolne toetus. Sellesse sihtrühma kuuluvad Eestisse naasvate diplomaatide, tippspetsialistide ja ekspertide lapsed.

Samuti toetas majandusarengu komisjon haridus- ja teadusministri Mailis Repsi välja pakutud toetusmeetmeid, mis motiveeriks erasektori koolipidajaid looma juurde nii-öelda keskmise hinnaklassi IB õppe kohti, mille hind on ligikaudu 5000 eurot õppeaastas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles