Eesti ettevõte lõi tehnohiidudega kampa võitluses küberkurja vastu

Aivar Pau
, ajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tech Accord
Tech Accord Foto: Kuvatõmmis

Enam kui 30 olulist tehnoloogiaettevõtet üle maailma sõlmisid täna enneolematu kokkuleppe, milles lubavad edaspidi kaitsta kliente palju jõulisemalt nende loodud tehnoloogia abil levitatavate võltsuudiste ja otseste küberrünnete eest.

Tech Accordi nimeline küberturbe kokkulepe on seni mastaapseim tehnoloogiettevõtete algatus kaitsmaks kliente online-ohtude ja kuritarvitamise eest. Sellele on teiste hulgas alla kirjutanud Facebook, Microsoft, LinkedIN, Cisco, Oracle, HP, F-Secure. Nokia ja ka Eesti küberturvalisuse ettevõte GuardTime.

Lisaks tõhusamale küberrünnakute vastasele tegevusele ja kohustusele selles osas koostööd teha lubavad need ettevõtted kaitsta kliente paremini ka valitsuste eest.

«Ettevõtted ei aita valitsustel käivitada küberrünnakuid ja kaitsevad oma tooteid ja teenuseid omavolilise muutmise ja ärakasutamise eest igas nende arendamise, loomise ja levitamise staadiumis,» seisab kokkuleppes.

Lisaks lubavad nad toetada nende tehnoloogiaid kasutavaid ettevõtteid ja arendajaid küberturbe teemadel.

Microsofti ja Facebooki mure ja vastav PR-tegevus selliste kokkulepete näol on ilmselge hädavajadus. Just Microsofti tarkvara turvanõrkust kasutati ära seni laastavaima pahavara WannaCry levitamiseks kõikjal maailmas. Facebooki platvorm on saanud aga Venemaa, Põhja-Korea ja teiste valitsuste mõnusaks töövahendiks võltskontode ja libauudiste teel välisriikide siseasjadesse sekkumiseks.

Kummalisel kombel pole koostööleppele oma allkirju andnud sellised tehnoloogiahiiud nagu Apple ja Google. Miks ühise kokkuleppega aga eestlaste ettevõte?

«Otsapidi küberturbega tegeleva globaalse tehnoloogiaettevõttena tunneme loomulikult vastustust valdkonna käekäigu eest laiemalt. Enamiku ettevõtetega, kes koos meiega selle leppe allkirjastasid, teeme juba koostööd niikuinii, kuid alati tuleb kasuks püüda sõnastada, miks täpselt me mingeid asju teeme ja millele tähelepanu pöörame,» ütles Postimehele Guardtime'i president Martin Ruubel.

Arvatakse, et ettevõtted ja organisatsioonid on aastaks 2022 saanud küberkuritegevusest kahju 8 triljonit dollarit.

Kokkuleppega ühinenud ettevõtted kohtuvad juba täna San Franciscos, et leppida kokku esimesed ühistegevused küberohtude vastases võitluses.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles