Valitsus tõstab IT-töötajate palka

Lennart Ruuda
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Urve Palo.
Urve Palo. Foto: Sander Ilvest

Riigi eelarvestrateegia läbirääkimistel lepiti kokku, et järgmise nelja aasta jooksul suunatakse Eesti e-riigi arendamisse kokku täiendavad 117,5 miljonit eurot. Lisaks tõstetakse riigisektori IKT-spetsialistide palka 20 protsendi võrra. 

Praegu välja kaubeldud summa on siiski poole väiksem, kui tegelikult tarvis oli. Möödunud nädalal selgus, et olemasolevale rahastusele on vaja juurde ei rohkem ega vähem kui 240 miljonit eurot nelja aasta peale.

Ettevõtlusminister Urve Palo sõnul on Eesti e-riigi arendus olnud aastaid sõltuvuses Euroopa Liidu vahendite ühekordsetest rahasüstidest. «Edasiseks infosüsteemide korrashoiuks ja arendamiseks pole aga raha leidmist seni peetud oluliseks,» märkis Palo.

Ta lisas, et infosüsteemide ajakohastamata jätmine on viinud selleni, et riigi pakutavaid e-teenuseid on inimestel kohati ebamugav kasutada. «Teiselt poolt on ajas kuhjunud probleeme keerulisem lahendada ning infosüsteeme tagantjärele korrastades kulutame kokkuvõttes rohkem raha kui neid järjepidevalt hooldades,» selgitas minister.

Täiendavast rahastusest 112,5 miljonit eurot kasutatakse peamiselt e-teenuste arendamiseks ning küberturvalisuse tõstmiseks. 5 miljonit eurot rakendatakse Eesti Rahvusringhäälingu infosüsteemide uuendamiseks, et need vastaksid tänapäevastele küberturvalisuse nõutele.

Lisaks tuli valitsus vastu ettepanekule tõsta riigi IKT-spetsialistide palku 20 protsendi võrra. Erasektori palgatasemed on seni olnud oluliselt konkurentsivõimelisemad kui riigiasutustes, kellel on raske leida valdkonna spetsialiste.

Seetõttu soovitakse tuua riigi IKT-töötajate palgad sektori mediaani tasemele. Digivaldkonna palku plaanitakse tõsta alates järgmisest aastast ministeeriumi allasutustes, mis tegelevad riiklike e-süsteemide väljatöötamise, hoolduse ja arendusega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles