Tänu Trumpile jäi lubatud suur kütuste hinnatõus ära (3)

Tõnis Oja
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Naftatootmine USAs, Texases.
Naftatootmine USAs, Texases. Foto: Anna Driver/REUTERS

Ehkki kohalikud kütusemüüjad lubasid sel nädalal bensiinihinna tõusu rekordtasemele, jääb see vähemalt esialgu ära. Tänama peame selle eest ei kedagi muud kui USA presidenti Donald Trumpi, kes oli Süüria keemiarelva kasutamise suhtes otsustav ning korraldas ööl vastu laupäeva koos Suurbritannia ja Prantsusmaaga väga täpse raketirünnaku, kus ei saanud surma ei tsiviilisikud ega hävitatud Venemaa sõjalisi objekte.

Enne raketirünnakut oli selle ootuses kerkinud nafta hind peaaegu 10 protsenti, pärast rünnakut hingasid aga turud kergendatult, sest konflikti laiemat eskalatsiooni ei tulnud.

«Tekkis teatud kergendus, sest konfrontatsioon USA ja Venemaa vahel hoiti ära,» ütles Reutersile Saksamaa suuruselt teise panga DZ Banki valuutaturgude strateeg Daniel Lenz.

«Mis puutub arengutesse Süürias, siis turgudel tekkis kergendus, sest tekkis tunne, et eskaleerumist, ei diplomaatilist ega reaalset, pärast USA, Prantsusmaa ja Suurbritannia interventsiooni ei toimunud,» lisas Prantsusmaa suurpanga BNP Paribas globaalsete tooraineturgude peastrateeg Harry Tchilinguirian.

Täna pärastlõunaks oli nafta hind langenud ühe protsendi. Hinnalanguse põhjuseks oli ühelt poolt kasumivõtmine, aga oma osa on ka naftatootmise arengutel USAs. USA naftakompaniidele lisandus eelmisel nädalal seitse naftapuurauku ning nende koguarv kasvas 81-ni, mis on suurim arv alates 2015. aasta märtsist ja 20 protsenti rohkem kui aasta tagasi.

Bensiin 95 maksis täna pärastlõunal 1,349 eurot liiter ehk sama palju kui eelmise nädala alguses. Viimasel ajal kipub reeglina mootorikütus olema kallim nädala alguses, nädala lõpupoole hakkab see tavaliselt, aga mitte alati, langema.  

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles