Uus-Meremaa loodab lähiajal alustada ELiga vabakaubanduskõnelusi

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Jacques Witt/ Sipa/SIPA/Jacques Witt/ Sipa/SIPA

Uus-Meremaa peaminister Jacinda Ardern ütles esmaspäeval, et soovib lähikuudel alustada Uus-Meremaa ja Euroopa Liidu vahelise vabakaubandusleppe kõnelusi.

«Usun, et Euroopa Liidu ja Uus-Meremaa vabakaubanduslepe pakub võimaluse luua lepe, mis on progressiivse ja kaasava kaubanduse eeskujuks,» ütles Ardern pärast kohtumist Prantsusmaa presidendi Emmanuel Macroniga.

Nii Ardern kui Macron märkisid, et kaubanduskõnelused peaksid võtma arvesse keskkonna- ja sotsiaalküsimusi. «Meie eesmärk on mudel, mis näitab avalikusele, et tahame mõlemale poolele kasu ja rikkust toovaid vabakaubandusleppeid,» ütles Ardern, samas nentides, et plaanidele võivad vastu olla Prantsusmaa ja Euroopa talunikud.

«Millest meie põllumehed aru ei saa on kui me peame läbirääkimisi riikidega, millel pole samu tervise- või keskkonnastandardeid,» jätkas ta. «Usun, et Uus-Meremaaga plaanitav on sellele hea vastus ja suudame jõuda leppeni.»

2016. aastal ulatus Uus-Meremaa ja Euroopa Liidu vaheline kaubandus 8,1 miljardi euroni, seejuures eksportisid Euroopa riigid peamiselt valmistooteid, samas kui Uus-Meremaa eksportis peamiselt põllumajandustooteid. Pooled on sõlminud juba aga koostööleppeid, millega tunnustatakse üksteise regulatiivsed nõudeid, sealhulgas elusloomade ja loomsete toodete vallas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles