Valitsus ootab Tallinna Sadamalt netodividende 30 miljonit eurot

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tallinna sadam.
Tallinna sadam. Foto: Tairo Lutter / Postimees

Rahandusministeerium on koostanud valitsusele kinnitamiseks korralduse eelnõu, mille kohaselt ootab riik, et AS Tallinna Sadam maksaks 2019. ja 2020. aastal netodividende vähemalt 30 miljonit eurot.

Otsusega antakse osalust valitsevale majandus- ja taristuminister Kadri Simsonile volitused hääletada AS-i Tallinna Sadam aktsionäride üldkoosolekul dividendipoliitika kinnitamisel selliselt, et riik, kui AS-i Tallinna Sadam enamusaktsionär, ootab äriühingult stabiilset omanikutulu ning äriühing maksaks netodividende perioodil 2019–2020 vähemalt 30 miljonit eurot aastas ning pärast seda vähemalt 70 protsenti puhaskasumist, selgub eelnõu seletuskirjast.

Tegemist on miinimumplaaniga, sest samas on riigi ootus kuni aastani 2022, et ettevõte suudab maksta netodividende vähemalt 35 miljonit eurot aastas. Dividendipoliitika täpsustava osa järgi vaadatakse iga-aastaselt ka tegelikku olukorda ning lõplik dividendiotsus tehakse vastavalt kujunenud majanduslikule seisule ja väljavaatele.

Lisaks võetakse arvesse ka ühekordsete tehingute mõju puhaskasumile. Dividendipoliitika kinnitamiseks nõusoleku andmine on vajalik seoses aktsiate esmase avaliku pakkumisega (IPO), et tulevastel investoritel oleks võimalik hinnata adekvaatselt AS-i Tallinna Sadam dividendide maksmise perspektiive.

Valitsus andis märtsis majandus- ja taristuminister Kadri Simsonile volituse Tallinna Sadama aktsiate esmase avaliku pakkumise (IPO) korraldamiseks Nasdaq Tallinna börsil. Tallinna Sadama aktsiakapital suureneb kuni 75,4 miljoni uue 1-eurose väärtusega aktsia võrra kokku 263 miljoni euroni. Sealjuures loobub Eesti Vabariik aktsiate märkimise eesõigusest.

Ministeerium sõlmib aktsiate müügi korraldamiseks Tallinna Sadama ning aktsiate pakkumise globaalsete koordinaatorite vahelise märkimislepingu, mis määratleb aktsiate esmaemissiooni (IPO) läbiviimise tingimused ja korralduslikud üksikasjad.

Tallinna Sadama aktsiate avalik noteerimine on kokku lepitud valitsuse koalitsioonilepingus. Ettevõtte eesmärk on noteerida aktsiad Nasdaq Tallinn börsil hiljemalt 2018. aasta esimese poolaasta lõpuks.

Tallinna Sadam valis konkursiga ettevõtte börsile mineku õigusnõustajaks ühiselt Baker McKenzie ja Cobalti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles