Ettevaatust: Telia surub välismaal peale sundpaketid (6)

Aivar Pau
, ajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaardirakendusi praegu kasutada ei saa.
Kaardirakendusi praegu kasutada ei saa. Foto: Marko Saarm / Sakala

Väljaspool Euroopa Liitu reisivad Telia kliendid peaksid olema möödunud kolmapäevast alates eriti hoolsad oma teenuste sisselülitatuse ülekontrollimisel, kuna rändlusteenuse kasutamise eest tuleb tasuda uudse Päevapaketi täishinda ka siis, kui kasutatakse vaid tühine kogus mobiilset internetti.

Nimelt kaotas Telia paljudes väljaspool Euroopat asuvates riikides ära mahupõhise internetimõõtmise ning kui telefonis on rändlusteenus sisse lülitatud, siis rakendub neis riikides telefoni sisselülitamisel automaatselt teenus nimega Päevapakett.

Tegemist on sundsisselülitatud teenusega, milles on internetimahtu 100 MB ning mille hind sõltuvalt riigist kas 7,5 või 9 eurot. Selline summa tuleb Teliale tasuda ka siis, kui telefon kasutab välismaal vaid näiteks 10 KB mobiilset internetti. Samas on paketis toodud interneti hind kohati kümneid ja sadu kordi odavam, kui seda varem mahupõhiselt oleks tulnud maksta.

  • Riigid, kus maksab Päevapakett 7,50 €
    Ameerika Ühendriigid, Andorra, Armeenia, Fääri saared, Gruusia, Montenegro, Puerto Rico, Šveits, Türgi, Ukraina, Valgevene, Venemaa
  • Riigid, kus maksab Päevapakett 9 €
    Aserbaidžaan, Kanada, Hiina, Gröönimaa, Hongkong, Iisrael, Jaapan, Kasahstan, Kosovo, Moldova, Monaco, Serbia, Singapur, Tadžikistan, Tai, Araabia Ühendemiraadid, Austraalia, Egiptus, India, Indoneesia, Lõuna-Korea, Malaisia, Mehhiko, Uus-Meremaa, Sri Lanka, Taiwan, Argentina, Brasiilia, Tšiili, Colombia, Costa Rica, Ecuador, El Salvador, Guatemala, Nicaragua, Panama, Peruu

Eriti kulukaks võib minna mobiiltelefoni kasutamine välisriikides siis, kui tehakse vahepeatusi mitmes riigis ja rändlusteenus on sisse lülitatud. Sel juhul rakendub igas riigis uus Päevapakett.

Kui Päevapaketis toodud 100 MB on ära kulutatud, siis annab Telia Eesti sellest SMS-ga teada ning interneti kasutamine piirtakse kuni kalendripäeva lõpuni või lisamahu tellimiseni.

Telia uue teenuse tingimustest selgub, et Päevapakett kehtib ühe kalendripäeva jooksul Eesti ajatsooni järgi kuni kella 00.00ni. Kalendripäeva vahetumise (või samal päeval teise riiki minemise korral) rakendub automaatselt uus Päevapakett. See tähendab, et kui rändlusteenus on lepingus olemas ja telefonis sisse lülitatud, siis võib näiteks kolmepäevane reis maksma minna 27 eurot ka juhul, kui internetti sisuliselt üldse mitte kasutada.

Lisaks kohustuslikule Päevapaketile rakendus reedest selle asemel võimalus tellida endale neis riikides Nädalapakett. Sõltuvalt riigist saab selle raames kasutada 0,5 kuni 1 GB internetimahtu 7 kalendripäeva jooksul hinnaga alates 25-39 € eurot. Nädalapaketi tellimiseks sihtriigis viibides saada SMS märksõnaga NADAL või ka ette tellides. Kui Nädalapakett on aktiveeritud, siis Päevapakett samal ajal ei kehti.

Toome näite valikutest eestlaste ühe lemmiksihtkoha Egiptuse puhul.

  • Kui tellida seal nädalapakett, siis selle raames 0,5 GB mobiilset internetti 39 eurot (ärikliendile 35 eurot + km).
  • Kui nädalapaketti mitte tellida, siis kehtib automaatselt Päevapakett hinnaga 9 eurot, mille eest saab kasutada 100 MB mobiilset internetti (ärikliendile 200 MB hinnaga 15 eurot) kuni südaööni Eesti aja järgi.
  • Enne seda, kui Telia Päevapaketi kehtestas, maksis Egiptuses mobiilne internet 2,55 eurot MB eest. Ehk Päevapaketis toodud 100 MB oleks läinud maksma 255 eurot ja Telia pakkumine on tegelikult väga suur hinnalangus.
  • Kui lepingus või telefonis rändlusteenus välja lülitada, siis ei tule Teliale midagi täiendavalt maksta.

Teiste riikide kohta saab tingimusi vaadata Telia veebilehel.

Telia: interneti kasutamine muutus palju soodsamaks

Telia Eesti rändlusteenuse juhi Helve Rammuli sõnul jõudsid 11. aprillil turule uued interneti nädala- ja päevapaketid, mis pakuvad 45-s eestlaste poolt enimkülastatud välisriigis väljapool Euroopa Liitu varasemaga võrreldes palju soodsamat mobiilse interneti kasutamist.

«Nädalapakettide koostamisel lähtusime sellest, et keskmiselt on 1GB nädalas säärane maht, mille puhul ei ole vaja mobiilset internetti reisil üldse välja lülitada,» selgitas Rammul.

Tema sõnul pole varem Eestis olnud «nii head rändluspakkumist, mis hõlmaks sedavõrd suurt riikide hulka».

Kommentaarid (6)
Copy
Tagasi üles