Kütusemüüja lubab uuel nädalal üle aastate kõrgemaid hindu (10)

Lennart Ruuda
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nädala lõpus on kütuse hinnad tavaliselt soodsamad. Nädala alguses kihutatakse need jälle üles.
Nädala lõpus on kütuse hinnad tavaliselt soodsamad. Nädala alguses kihutatakse need jälle üles. Foto: Elmo Riig / Sakala

Kui laupäeva ennelõunal kinkis Neste oma klientidele kütust 20-30 sendi eest, siis tuleval nädalal näeme tabloodel tõenäoliselt hindu, mida pole viimased neli aastat nähtud.  

Selle nädala alguses kerkisid kütuse liitrihinnad tanklates 1,35 euroni ja kohati veelgi kõrgemale. Viimati küündis hind ligilähedale 2014. aasta juulis. Kütuseturu vaatleja, Alexela juhatuse liige Alan Vaht hoiatas, et esmaspäeval võib ilmselt uut rekordit oodata.

«Ütleme nii, et globaaslse kütuseturu saunakeris on Lähis-Idas, kuhu on viimastel päevadel kõvasti leili visatud. See on õhu kuumaks kütnud,» kirjeldas Vaht. «Saudi-Araabia naftatankerite pommitamine, USA ja liitlaste raketirünnakud Süürias on järjekordsed kapahoobid kerisele, mis seda õhku veelgi kuumemaks kütavad.»

Kui naftariikides käib taoline mürgel, võib nafta pumpamine, töötlemine ja eksportimine tugevalt häiritud saada, selgitas Vaht. See kärbib nafta globaalset pakkumist. See omakorda tähendab, et nafta maailmaturuhind tõuseb. Möödunud nädalal kompaski nafta hind kolme aasta tippu, kui ulatus 73 dollarini barrelist.

Vaht rääkis, et kui konflikt sealkandis veelgi eskaleerub, kerkib hind ilmselt 80 dollarini barrelist. Kui juhtub midagi väga tõsist, võib hind tõusta lausa 100 dollarini.

«Tulles sealt kaugelt tagasi Eestisse, siis võime öelda, et kui maailmaturu hind sel nädalal kasvas, siis meie tanklates hinnad pigem langesid,» rääkis Vaht. Nädala alguses olid hinnad küll kõrged, 1,35 euro juures, samas nädala edenedes hinnad langesid ja olid üle Eesti alla 1,3 euro liitrilt.  

«Aga ma olen üsna kindel, et see tuleva nädala esmaspäeval lõpeb,» ütles mees. «See on päev, kus pilt enam tarbija jaoks nii rõõmustav ei ole. Ma ei julge kohe öelda, et hinnad ületavad 1,4 eurot liitrist, aga ilmselt küündivad nad aastate kõrgeima tasemeni. Me näeme seda,» hoiatas Vaht.

Kommentaarid (10)
Copy
Tagasi üles