Saudid ihalevad üha enam Eesti teravilja järele (3)

Lennart Ruuda
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nisu
Nisu Foto: ERIK PROZES/

Möödunud aasta oli Eesti põllumajandus- ja toiduainesektoris elav väliskaubanduse aasta, seejuures kasvas teravilja müük enim Saudi-Araabiasse.

Mullu eksporditi Eestist põllumajandussaadusi ja toidukaupu kokku hinnanguliselt 1,2 miljardi ja imporditi Eestisse 1,5 miljardi euro eest. Võrreldes eelneva aastaga hoogustus kaubavahetus märgatavalt – eksport kasvas aastases võrdluses 9 ja import 6 protsenti. Impordist tempokamalt kasvanud ekspordi mõjul kahanes kaubavahetuse puudujääk 347 miljoni euroni, kirjutab maaeluministeeriumi kaubanduse ja põllumajandussaadusi töötleva tööstuse osakonna peaspetsialist Marie Allikmaa.

Vankumatult hoidis kolmandat järjestikkust aastat peamise ekspordiartikli positsiooni nisu. Neljandik kogu 2017. aasta eksporditulust tuligi kolme põllumajandussaaduse –  nisu, toorpiima ja odra väljaveost. Enim imporditi toidukaupadest toidulisandeid, röstitud kohvi ja kastmeid.

Peamised sihtturud 2017. aastal olid naaberriigid Soome, Läti ja Leedu. Kaupade müügist nendele kolmele turule saadi kokku 53 protsenti kogu eksporditulust ehk enam kui ülejäänud eksportturgudelt kokku. Importturgude jaotus oli oluliselt mitmekesisem.  Viiest peamisest imporditavate kaupade päritoluriigist – Leedust, Soomest, Saksamaalt, Poolast ja Lätist – imporditi kokku  512 miljoni euro väärtuses toidukaupu, mis moodustas 35 protsenti kogu impordist.

Ekspordi kasv oli laiapõhjaline, ent suurim aastane kasv toimus siiski hariliku nisu (+31 miljonit eurot)  ja toorpiima (+25,3 miljonit eurot) kui kahe peamise ekspordiartikli ekspordikäibes, seda vaatamata eelnevate aastate kõrgele võrdlusbaasile. 

Riikide lõikes kasvas eksport enim Saudi Araabiasse (+27,4 miljonit eurot), Soome (+24,7 miljonit eurot) ja Lätti (+21,1 miljonit eurot). Saudi Araabia ja Soome puhul toimus suurim elavnemine teravilja ekspordis, Läti puhul vedas kasvu toorpiim. 

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles