Palgakokkulepe ei lõpeta veel tapamajas streiki

Siiri Liiva
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Kuigi HKScan ja ametiühing jõudsid eile kokkuleppele 6. veebruarist streikinud Rakvere lihatööstuse tapaliini töötajate palgatingimustes, ei lõpeta ametiühing veel streiki, öeldes põhjuseks, et ettevõte ei soovi neid kirjalikus vormis tunnistada.

HKScan Estonia uuendas esimeses kvartalis palgasüsteemi ja suurendas kogu ettevõtte palgafondi viie protsendi võrra, mis tähendas palgatõusu ka streikivatele töötajatele, teatas ettevõte pressiteates.

Esindusorganisatsioon nõuab nüüd tööandjalt kogu ettevõtte ametiühinguna tunnustamist.

«Meil on hea meel teatada, et 9. aprillil teavitas IMTAL (Eesti Industriaal- ja Metallitöötajate Ametiühingute Liit – toim) tööandjat, et nii streikivad töötajad kui ka IMTAL nõustuvad tapaliini töötajate palgatõusuga,» ütles ettevõtte juht Anne Mere. Ettevõtte hinnangul on streikijate nõudmised sellega täidetud ja tööseisak tuleks viivitamatult lõpetada.

Streikivaid tapamaja töötajaid esindava ametiühingu uut ettepanekut nende tunnustamiseks lepingu vormis käsitleb ettevõte eraldi, öeldes, et see polnud streigi põhjus, lisades, et praegu sellele oma allkirja ei anta.

Esindusorganisatsioon nõuab nüüd tööandjalt kogu ettevõtte ametiühinguna tunnustamist.

«Osana börsiettevõttest ja suure tööandjana oleme alati valmis dialoogiks eri huvigruppidega, järgides Eesti Vabariigis kehtivat seadusandlust ja häid äritavasid,» märkis Mere. Tema sõnul keskendutakse nüüd ettevõttes palgatõusu elluviimisele ning jätkatakse sisemiste tööprotsesside parandamist ja koostööd töötajatega.

Ametiühingute keskliidu organisatsioonisekretäri Artjom Arhangelski sõnul on palgakokkulepe kindlasti streikijatele positiivne uudis.

«Mis puudutab palgakokkulepet, siis jah, see vastab tõele. Tööandja tegi töötajatega töölepingu muudatused ja 1. aprillist tõusis tapamaja töötajate palk vähemalt kaheksa protsenti,» ütles Arhangelski, täpsustades, et jutt käib streikinud töötajatest.

Arhangelski sõnul on nii ametiühing kui streikijad selle tulemusega rahul ja seda ka aktsepteerinud. Küll aga ei tähenda see tema sõnul, et taasiseseisvumisaja pikimaks streigiks kujunenud tööseisak veel lõpetatakse, kuna lihatööstuse tapamaja ametiühingu rakuke ootab ettevõttelt ka kõigi töötajate esindusorganisatsioonina tunnistamist.

«Täna saime teate, et nad ei aktsepteeri [ametiühingu] tunnistamise lepingut, ja see on päris kurb,» nentis ametiühingu esindaja. Tema kinnitusel ei olnud selles lepingus midagi n-ö ulmelist.

«Seal olid lihtsad asjad: HKScan tunnustab seda, et ametiühing eksisteerib selles ettevõttes ja neil pole mingeid pretensioone streikijate suhtes. Ja siis on seal sellised punktid nagu koostöö, läbisaamine, üksteise informeerimine,» loetles Arhangelski.

Tema sõnul ootasid eilseks selle lepingu kohta Eesti ettevõttelt vastust ka Soome HKScani kontserni ja sealse toiduainetööstuse töötajate ametiühingute liit.

Kuni ettevõte ametiühingu tegevust ei tunnusta, ei lõpeta tööseisakus osalevad töötajad streiki. «Streik jätkub,» teatas ametiühingu esindaja lakooniliselt.

Postimehe andmetel on probleem selles, et algselt tapamaja tapaliini töötajate ametiühinguna alustanud esindusorganisatsioon nõuab nüüd tööandjalt kogu ettevõtte ametiühinguna tunnustamist.

Rakvere lihatööstuse tapamaja 64 töötajast 27 korraldasid mullu oktoobris tööseisaku, millega nõuti kõrgemat töötasu. Tööseisaku tõttu vallandati kolm töötajat.

Tööseisakuga tööandjalt kõrgemat töötasu nõudnud Rakvere lihatööstuse tapamaja töötajad pöördusid töötüli lahendamiseks ka riikliku lepitaja poole, kes ei suutnud vaidlevaid pooli lepitada.

Seetõttu alustasid 16-protsendilist palgalisa nõudvad tapamaja töötajad tänavu 6. veebruarist streiki, millest on kujunenud taasiseseisvumisaja pikim tööseisak.

HKScan

  • HKScan on Põhjamaade lihatootja, mis toodab ja turustab sea-, veise, linnu- ja lambaliha, töödeldud liha ning valmistoite.
  • Möödunud aastal teenis kontsern 1,8 miljardi euro suuruse käibe juures 18 miljonit eurot kahjumit.
  • Eestis kuulub HKScani kontsernile Rakvere Lihakombinaat ja Tallegg.
  • HKScan Estonias on kokku ligi 1130 töötajat. Neist 785 töötab Rakvere lihatööstuses ja 240 inimest Tabasalu lihatööstuses. Ülejäänud töötavad Talleggi linnukasvatuses.
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles