Venemaa kaalub terve hulga USA importkaupade keelustamist (1)

Rait Piir
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kreml.
Kreml. Foto: AFP / Scanpix

Venemaa riigiduuma teatas reedel, et valmistab ette seaduseelnõud, mille järgi keelustataks terve hulk USA importkaupu. Samuti tahetakse piirata USA investeeringuid ja vähendada üleüldiselt kahe riigi vahelisi majandussidemeid.

Millalgi järgmisel nädalal menetlusse mineva eelnõu järgi kärbitakse kõvasti Venemaale imporditud USA tarkvara, ravimeid, põllusaadusi, tubakat ja alkoholi. Samuti tahetakse lõpetada koostöölepingud tuumaenergia, rakettmootorite ja lennukite arendamise valdkonnas. USA ettevõtted ei tohiks enam osa võtta ka Venemaa erastamistehningutes, kirjutab Reuters.

Tegu on Venemaa poolse vastusammuga Washingtoni poolt möödunud nädalal kehtestatud sanktsioonidele, mis on kõige karmimad pärast Krimmi annekteerimist. Kahe riigi vahelised suhted on laskunud täielikult Külma sõja aegse tasemeni.

Kas ja mis kujul tegelikult selline eelnõu käiku võiks minna, ei ole hetkel võimalik öelda, sest Kreml pole duuma eelnõu suhtes arvamust veel avaldanud. Mõnikord kasutab Kreml riigituumat lihtsalt selleks, et saata teistele riikidele poliitiliselt laetud sõnumeid.

Venemaa importis möödunud aastal 12,5 miljardi dollari väärtuses USA tooteid.
 

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles