Peeter Koppel: verd, higi ja pisaraid lubav valitsus pole populaarne

Berit-Helena Lamp
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

SEB privaatpanganduse strateegi Peeter Koppel rääkis ETV saates «Välisilm», et karmideks meetmeteks tuleb majandusraskustes vaevlevatel riikidel saada valijate käest mandaat, kuid verd, higi ja pisaraid keegi valida ei taha.

«Portugali olukord on keeruline. Tuleb kokku hoida ja ilmselt ka makse tõsta. Lisaks sellele peab toimuma ka selge suhtumise muutus ja kindlasti tuleb oluliselt muuta ka tööturu poliitikaid,» rääkis Koppel.

«20 protsendiline tööpuudus, mis Portugalis hetkel on, on paljuski tingitud sellest, et tööturu poliitika on seal väga jäik ja olnud mõnda aega töövõtja jaoks suhteliselt pehme ja mõnus,» sõnas Koppel.

«Poliitiliselt on äärmiselt raske minna valijateni sõnumiga, et me peame säästma ja teie elustandardi kvaliteeti halvendama. Neil on elustandard II maailmasõjast alates suhteliselt stabiilselt paranenud, seega ei pruugi inimesed sellele hästi reageerida,» ütles Koppel.

«Kui Kreeka ka oleks oma lubadusi täitnud, ei oleks see tõenäoliselt rahvale meeldinud, sest kes tahaks seda, et mingisuguses kontekstis teatud sotsiaalseid garantiisid kärbitakse? Tervishoid või haridus saab vähem raha, see ei meeldi kellelegi,» ütles Koppel.

«Kui ma Kreekale otsa vaatan, siis näen selget maksejõuetust, ehk põhimõtteliselt kõige hullem on sisuliselt juba käes. Tahetakse seda tunnistada või mitte,» sõnas Koppel. «Jällegi tehnokraatlikut ajaloolist pretsedenti omav lahendus oleks see, kui Kreeka võlakoorem vahetataks välja teiste riikide poolt võlakirjade vastu.»

«Skeem aitaks võlakoormat reaalselt vähendada. Nad võiksid alustada pigem natuke puhtamalt lehelt nagu nad praegu on. Ükskõik milline meetod oleks lihtsalt viilutamise teel amputeerimine,» rääkis Koppel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles