Uus-Meremaa lämmatab oma naftatööstuse

Rait Piir
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Naftaplatvorm Põhjamerel. Foto on illustreeriv.
Naftaplatvorm Põhjamerel. Foto on illustreeriv. Foto: SCANPIX

Uus-Meremaa peaminister Jacinda Ardern teatas neljapäeval, et riik lõpetab uute merel naftapuurimise lubade välja andmise.

Arderni sõnul on sammu eesmärgiks vähendada sõltuvust fossiilsetest kütustest ja võidelda kliimamuutusega. «Tegu on järjekordse sammuga edasi süsiniku jalajälje vähendamisel ja fossiilsetest kütustest eraldumisel,» ütles peaminister avalikus teates, vahendab CNN.

Kohalik naftatööstus ei võtnud uudist just kõige paremini vastu ja mitmed suured naftatootjad arvavad, et uus suund vähendab töökohtade arvu ja tõstab erinevate tarbekaupade hindu. «Kui me ise naftat ei tooda, siis peame seda lihtsalt kõrgema hinnaga sisse importima,» ütles kohalikke naftatootjaid ühendava organisatsiooni juht Cameron Madgwick.

Uus-Meremaa naftatööstuses töötab kuni 11 000 inimest. Valitsuse hinnangul võiks naftafirmad suunata hoopis oma ressursid ümber päikese paneelide ehitamiseks vajalike materjalide kaevandamisse.

Paljud analüütikud on nimetanud värsket sammu julgeks, aga ka üpris riskantseks otsuseks. Uus-Meremaa sõltuvus naftast ja maagaasist on hetkel väga kõrge ning mitmed rahvusvahelised suurettevõtted on teinud Uus-Meremaa vetes puurimisse väga suuri investeeringuid.

Peaminister toonitas siiski, et riik peab senistest puurimislubadest kinni ja ei võta neid ära. Sellegi poolest näitas riik täna, et nad on valmis jätma rohelisema tuleviku nimel nafta äri selja taha ning ka sellega kaasneva raha ja töökohad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles