Sisserände lõdvendamise eelnõu sai rohelise tule (6)

Lennart Ruuda
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Andres Anvelt
Andres Anvelt Foto: Konstantin Sednev

Valitsus kiitis täna heaks ja saatis riigikokku välismaalaste seaduse muudatuse, mis viib sisserände piirarvu alt välja kahekordset keskmist palka saavate tippspetsialistide värbamise ning pikendab lühiajalise töötamist üheksalt kuult aastale

Samas kehtestatakse tähtajalise elamisloa pikendamisel keelenõue. Sisserände piirarvu ei suurendata, teatas siseministeerium. 

Siseminister Andres Anvelt meenutas, et sisserände piirarvu eesmärk on eelkõige kaitsta Eesti enda tööturgu. «Samas vajame välismaiseid tippspetsialiste, et elavdada majandust ja luua täiendavaid töökohti meie inimestele. Oma otsuse tegemisel lähtus valitsus meie inimeste maksimaalsest kaasamisest tööturule ja regionaalse tööpuuduse vähendamisest,» sõnas Anvelt.

Prognoosi kohaselt asub Eestis tänavu tööle kuni 300 kolmandatest riikidest pärit tippspetsialisti. Lühiajalise töötamise pikendamine leevendab nende ettevõtjate muresid, kes vajavad oma majandustegevuse hooajalisuse tõttu paindlikkust tööjõu planeerimisel – nagu näiteks ehituses. 

Need seadusemuudatused põhinevad mullu kokku kutsutud sisserände regulatsiooni töörühma ettepanekutel. Veidi suurenenud koosseisuga sisserände regulatsiooni töörühm jätkab oma tööd pikaajaliste lahendustega ja esitab ettepanekud valitsusele järgmise aasta suvel.

Uuendusena kehtestatakse välismaalasele eesti keele oskuse nõue tasemel A2, kui välismaalane on elanud Eestis töötamiseks antud tähtajalise elamisloa alusel vähemalt viis aastat ja taotleb uut tähtajalist elamisluba Eestis töötamiseks.

«Pikalt Eestis elav inimene peab omandama keele ja selle kaudu lõimuma paremini Eesti ühiskonnaga. Keeleõppevõimalused on meil riigis kõik loodud ja lähiajal lisandub neid veelgi,» märkis siseminister.

Kommentaarid (6)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles