Pingeline arutelu eelarvestrateegia üle (9)

Joosep Värk
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eelarvestrateegia arutelu toimub Sagadi mõisas.
Eelarvestrateegia arutelu toimub Sagadi mõisas. Foto: Kaspar Mäe / Virumaa Teataja / Scanpix

Riigieelarve strateegia arutelu tuleb sel aastal tunduvalt pingelisemad, kui majanduse seisu ja viimaste aastate praktikat arvestades ennustada võiks. Täna kogunev valitsus peab arvestama, et positiivne SKT lõhe ja välja lubatud maksurahu seab nende soovidele ranged piirid.

Pärastlõunal koguneb valitsus Sagadi mõisas, et kahepäevase arutelu käigus paika panna riigi 2019.–2022. aasta riigieelarve strateegia. Arutelu kujuneb pingeliseks. Olukorda iseloomustas hästi see, et kui Postimehe ajakirjanik eile rahandusminister Toomas Tõnistega intervjuud tegi, siis katkestas rahandusministeeriumi pressiesindaja selle ühel hetkel, sest küsimused kaldusid riigieelarve strateegiale.

Ülevaate praegusest seisust ja võimalustest annavad rahandusministeeriumi ametnikud valitsusele pärastlõunal majandusprognoosi kujul. Sellest saavad ministrid teada, milliseks ennustatakse maksulaekumisi ja positiivset SKT lõhet. Positiivne SKT lõhe tähendab seda, et majandus kasvab üle oma potentsiaali ehk võib olla üle kuumenemas. See seab valitusele kohustuse koostada tasakaalus eelarve.

Kommentaarid (9)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles