Eesti inimeste toidukorv on kallim kui eales varem (3)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Toidukorv
Toidukorv Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Eesti Konjunktuuriinstituudi (EKI) toidukorv kallines esimeses kvartalis aastaga 6,5 protsenti ehk 4,60 euro võrra 75,19 euroni.

EKI direktori Marje Josingu sõnul pole toidukorv kunagi nii kallis olnud kui praegu. 

Tänavu esimeses kvartalis kallines toidukorv võrreldes 2017. aasta detsembriga 1,1 protsenti ehk 0,79 eurot. Märtsis kallinesid võrreldes detsembriga enim puu- ja köögivili ja kanamunad; odavnesid või ja suhkur, seisab EKI väljaandes Konjunktuur.

Piimatoodete ostule kulutas märtsis neljaliikmeline perekond 17,81 eurot nädalas, mida on 1,8 protsenti vähem kui detsembris. Esimeses kvartalis odavnes või 5 protsenti, koor 1,6 protsenti ning piim ja keefir 0,9 protsenti. Kohupiim kallines detsembriga võrreldes 0,9 protsenti.

Lihasaadused moodustasid esimeses kvartalis 27 protsenti kogu ostukorvi maksumusest ehk 20,31 eurot nädalas, mida on 0,7 protsendi võrra rohkem kui mullu detsembris. Hakkliha kallines märtsis detsembriga võrreldes 1,6 protsenti, suitsuliha 1,8 protsenti, värske liha 0,8 protsenti. Keeduvorsti hind langes aga 0,2 protsenti.

Aiasaadused kallinesid detsembriga võrreldes 9,9 protsenti 7,76 eurole nädalas, mis on 0,70 eurot rohkem kui detsembris. Õunad kallinesid 26,1 protsenti ja juurvili 3,2 protsenti. Kartul odavnes 0,9 protsenti.

Teraviljasaaduste ostukulud detsembriga võrreldes ei muutunud. Neljaliikmeline pere kulutas nädalas leivale 4,90 eurot, saiale-sepikule 3,65 eurot ning jahule ja tangainetele 1,26 eurot.

Aastaga on EKI toidukorv kallinenud 6,5 protsenti. EKI hinnangul kallineb toidukorv 2018. aasta teises kvartalis 1 protsendi võrra.

Eesti Konjunktuuriinstituudi toidukorv on püsiva koostise ja kaaluga ning vastab neljaliikmelise Tallinna pere ühe nädala tegelikele ostudele Tallinna kauplustes. Toidukorvi kuulub 24 kaubagruppi 48 kindla toidukaubaga.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles