Eksperdid: ühemehefirmad ei pea maksuametit kuulda võtma

Heelia Sillamaa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aivar Sõerd.
Aivar Sõerd. Foto: Tairo Lutter / Postimees

Ettevõtjad ei pea joonduma maksuameti ühemehe- ja perefirmadele koostatud juhendi järgi, sest sellel pole õiguslikku jõudu, leiavad riigikogu rahanduskomisjoni liige Aivar Sõerd ja advokaadibüroo Cobalt partner Egon Talur.

Eelmisel teisipäeval avaldas maksuamet juhendi, kuidas peaksid käituma ettevõtjad, kes lisaks dividenditulule on ka juhatuse liikmed ja võtavad töötasu minimaalselt või ei võta seda üldse. Kuigi dividendi võib ühemehefirma endale ka edaspidi maksta, ei tohi see maksuameti hinnangul asendada töötasu, mis peab vastama turutingimustele.

«Seda võib võtta kui maksuameti seisukohta, aga sellel ei ole mitte mingit õiguslikku jõudu, selle juhendi alusel maksu määrata ei saa,» ütles riigikogu rahanduskomisjoni liige Aivar Sõerd üleeile Äripäeva raadios.

Advokaadibüroo Cobalt partner Egon Talur nõustus, et maksuamet ei saa võtta põhiseaduse valvuri rolli ja juhendiga asja lahendada.

Loe lähemalt Äripäevast.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles