Hiina kutsub majanduses üles loobuma «külma sõja» mentaliteedist

Rait Piir
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Keelu taga nähakse Hiina presidendi Xi Jinpingi soovi puhastada meediamaastik ebasündsast sisust.
Keelu taga nähakse Hiina presidendi Xi Jinpingi soovi puhastada meediamaastik ebasündsast sisust. Foto: Naohiko Hatta/AP

Hiina president Xi Jinping lubas avada osa riigi majandusest, et vältida «külma sõja» mentaliteedi tekkimist.

Xi lubas Boao majandusfoorumil peetud kõnes muuta Hiinasse investeerimist lihtsamaks ja vähendada autodele seatud imporditariife. Jinpingi sõnade näol võib tegu olla katsega maandada pingeid USA'ga, sest mõlemad riigid seisavad juba mõnda aega kaubandussõja äärel, vahetades edasi-tagasi ähvardusi, kirjutab BBC.

Xi ei maininud oma kõnes kuigi palju detaile ja samuti ei võtnud ta ka otseselt jutuks tüli USA'ga. Küll aga vastandas ta ennast selgelt Trumpi protektsionismile, kutsudes maailma üles rohkem avatud globaalsele majandusele. «Külma sõja meetodite aeg on läbi,» ütles president oma kõnes. «Me võidame ainult koostööd tehes.»

Washington on süüdistanud Hiinat varem liigses suletuses ja välisinvestorite tõrjumises. Samuti peavad Hiinaga äri tegijad sageli andma võimudele intellektuaalset vara.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles