Veebruaris laekus rekordiliselt vähe alkoholiaktsiisi (2)

Lennart Ruuda
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Veebruaris laekus eriti vähe alkoholiaktsiisi.
Veebruaris laekus eriti vähe alkoholiaktsiisi. Foto: SCANPIX

Kuigi veebruaris tasuti riigile 17 protsenti rohkem makse kui mullu, laekus silmapaistvalt vähe alkoholiaktsiisi.  

Rahandusministeeriumi värskest statistikast selgub, et veebruari eest laekus riigile vaid 5,9 miljonit eurot alkoholiaktsiisi. Võrreldes möödunud aasta sama ajaga on seda viiendiku võrra vähem. Reeglina on kuine alkoholimaksude laekumine riigikassasse jäänud 10-20 miljoni euro vahele.

Samas tuleb arvesse võtta, et tänavu 1. veebruarist tõusid pea kõigi alkohoolsete jookide aktsiisimäärad. Seetõttu varusid kaupmehed jaanuaris suuremaid koguseid, mis paisutas ka jaanuarikuu aktsiisilaekumisi – aktsiisi laekus siis 56,4 miljonit eurot.

Rahandusministeerium tunnistas ka ise, et veebruari madal laekumine tulenes eelmise kuu varude jätkuvast tarbimisest. Samuti tõi ministeerium ühe põhjusena välja piirikaubanduse.

Kui tänavu kahe kuu alkoholiaktsiisi laekumised kokku liita, siis polegi seis nii kehv – kokku laekus 62,3 miljonit eurot ehk pea 30 protsenti enam kui möödunud aasta samal perioodil.  

Kokku loodab riik tänavu alkoholiaktsiisilt teenida 332,7 miljonit eurot, mida on nii tootjad, uuringute tegijad (näiteks Eesti Konjunktuuriinstituut) ja mitmed poliitikud pidanud ebarealistlikuks. Täpsemalt vaadatakse prognoosid uuesti üle tänavu aprillis ja suure tõenäosusega korrigeerib rahandusministeerium varasemaid ootusi allapoole.  

Sotsiaal- ja käibemaksu laekumine rõõmustab

Kui rääkida kõigi maksude laekumisest, pole väga põhjust nuriseda. Veebruaris tasuti riigile makse 459 miljonit eurot, mida oli 16,9 protsenti rohkem kui mullu samal kuul. 2018. aasta riigieelarves prognoositust on kahe esimese kuuga täidetud 15 protsenti.

Sotsiaalmaksu tasumise kasv veebruaris kiirenes, ulatudes 10,7 protsendini. Käibemaksu laekus riigile 10,4 protsenti rohkem kui mullu.

Füüsilise isiku tulumaksu tasuti veebruari eest 7,1 miljonit vähem kui eelmisel aastal, mille põhjusteks on nii maksuvaba tulu reform kui ka kohalike omavalitsuste kõrgem tulumaksu eraldise määr. Maksu- ja tolliamet tagastas veebruaris tulumaksu ligi 63 miljonit eurot, mida oli 2,5 miljonit vähem kui eelmisel aastal.

Aktsiise kokku tasuti veebruaris 64,9 miljonit eurot ehk 85,5 protsenti rohkem kui mullu samal ajal. Veebruaris tasuti aktsiise ootuspäraselt vähem kui jaanuaris, kuna aktsiisikaupade jaemüügist moodustas suure osa madalama aktsiisimääraga soetatud varude müük, millelt tasuti aktsiis enne määrade tõusu.

Kütuseaktsiisi tasuti veebruaris tarbimisse lubatud kütuse eest 41,8 miljonit eurot, mida on ligi kolm korda rohkem kui mullu veebruaris. Möödunud aasta veebruaris oli varem soetatud varude müügi mõjul diislikütuse aktsiisimäära tõusule järgnev deklareerimise tase väga madal.

Tubakaaktsiisi tasuti veebruari eest 13,6 miljonit eurot ehk 32,6 protsenti rohkem kui möödunud aasta veebruaris. Kasvu põhjuseks on 2017. aasta detsembris soetatud varud, mis olid väiksemad kui aasta varem ning mille tulemusel on uue aktsiisimääraga deklareeritud kogused suuremad.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles