Hoiu-laenuühistu: laenude intressimäärade tõus võib majandusele kasuks tulla

PM Majandus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Raha
Raha Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Eesti Arengu Hoiu-laenuühistu leiab, et laenude intressimäärade tõus võib majandusele kasuks tulla.

Eesti Pank hoiatab, et praegused intressimäärad ei ole igavesed ning inimesed, kes on võtnud ujuva intressimääraga pikaajalisi laene, peaksid olema valmis selleks, et nende maksed võivad tulevikus suureneda. Esmajärjekorras võib see olukord mõjutada neid, kes on võtnud eluasemelaene. Üldiselt on määrade tõstmine aga meede mõistliku majanduskasvu tempo leidmiseks.

«Intressimäärade tõstmine Keskpanga poolt võib olla tõhus vahend majanduse stabiliseerimiseks intressimäära õige ja sujuva reguleerimise korral. Näiteks ei saa öelda, et kinnisvarahindade tõus 6–8 protsendi ulatuses on normaalne – see olukord võib põhjustada järjekordse ülekuumenemise ja põhjustada kriisi. Selle vältimiseks oleks mõistlik rakendada meetmeid olukorra stabiliseerimiseks, kuna maailma juhtivad majandusjõud on huvitatud stabiilsest ja korrapärasest kasvust ilma järskude hüpete ja kriisiolukordadeta,» lausus Eesti Arengu Hoiu-laenuühistu juhatuse esimees Maksim Sorokin, kelle sõnul avaldab määrade tõstmine majandusele üldiselt positiivset mõju.

Wall Street Journali prognooside kohaselt võib Euroopa Keskpank algatada intressimäärade tõstmise protsessi 2019. aasta teises kvartalis. Eesti Keskpanga esindajate sõnul ei kasutata sellist vahendit mitte surve avaldamiseks, vaid kasvukiiruse reguleerimiseks, eesmärgiga vältida järske hüppeid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles