Deutsche Bank vahetas pärast aastatepikkust kahjumit tegevjuhi välja

Heelia Sillamaa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Deutsche Bank'i tegevjuht John Cryan (vasakul) vahetati Christian Sewing'i (paremal) vastu välja.
Deutsche Bank'i tegevjuht John Cryan (vasakul) vahetati Christian Sewing'i (paremal) vastu välja. Foto: RALPH ORLOWSKI/REUTERS

Deutsche Banki tegevjuht John Cryan, kelle ametisse astumise ajast on pank olnud vaid kahjumis, vahetatakse enne tähtaega välja tema asetäitja Christian Sewingi vastu.

57-aastane briti päritolu tegevjuht John Cryan astus ametisse 2015. aastal ning on sellest ajast saati pidanud võitlema nii Deutsche Banki raputanud skandaalide, kui kolm aastat püsinud kahjumiga, vahendab BBC.

Nüüd on aga Deutsche Bank otsustanud, et Cryani teeneid enam ei vajata ning tema asemel astub juhi kohale tema sakslasest asetäitja, 47-aastane Christian Sewing.

Muudatusest anti teada eile hilisõhtul pärast erakorralist juhatuse koosolekut, Deutsche Banki aktsiad reageerisid uudisele enam kui kolme protsendilise tõusuga - 2018. aasta jooksul on aktsiahind langenud pea kolmandiku võrra.

Vaatamata sellele, et lepingu kohaselt oleks Cryan pidanud tegevjuhi kohal jätkama veel 2020. aastani, peab ta oma koha Sewingile loovutama juba aprillikuu lõpus.

Panga juhatuse esimehe Paul Achleitneri sõnul on nad Cryanile tehtud töö eest tänulikud. «Hoolimata oma lühikesest ametiajast pani ta aluse panga edukale tulevikule,» sõnas Achleitner.

Uus tegevjuht Sewing, kes on Deutsche Bankis töötanud oma karjääri algusest saadik ehk 25 aastat, on senini olnud vastutav privaat- ja kommertspanganduse operatsioonide eest.

Panga juhatuse esimehe Achleitneri sõnul on Sewing end aastate jooksul tugeva ja distsiplineeritud juhina tõestanud ning juhatus on kindel, et Sewingi ja tema meeskonna juhtimisel jõuab Deutsche Bank uude ajastusse.

Uut ajastut on Deutsche Bankis oodatud juba pikalt. Seetõttu määrati 2015. aastal tegevjuhi ametisse ka Cryan, kes pidi panga tegevuse pärast palju esile kerkinud regulatiivseid probleeme uue pilguga üle vaatama. Tegemist oli probleemidega, millest paljud ulatusid juba finantskriisi eelsesse aega. 

Cryan pidi kontrolli alla saama nii panga kulutused kui kaotama kiirelt tuhandeid töökohti.

2016. aastal sai Cyranist panga ainuke tegevjuht, kuid Deutsche Banki olukord oli endiselt kriitiline – seda peamiselt investeerimispanganduse osakonna kriisi tõttu, mis moodustas üle poole müügist.

Juriidiliste probleemide lahendamiseks pidi pank maksma suuri trahve, mille hulgas näiteks 7,2 miljardi dollari suurune trahv USA riigile.  

Pärast seda kui Rahvusvaheline valuutafond IMF leidis 2016. aastal, et Deutsche Banki kokku kukkumine oleks suurim risk globaalse finantsüsteemi stabiilsusele, hakati Deutsche Banki üheks maailma ohtlikumaks pangaks pidama.

Sellega panga kriisid ei piirdunud – Deutsche Banki USA filiaal kukkus 2016. aasta juunis läbi ka USA föderaalreservi stressitesti. Deutsche Banki ja Santanderi Ameerika Ühendriikide filiaalid olid sealjuures 33 pangast ainukesed, kes ei läbinud kontrolli, milles hinnati, kuidas pangad finantskriisi korral hakkama saaksid.

Spekuleeritakse, et otsingutega Cryani asendamiseks tehti algust juba veebruaris, kui Deutsche Bank andis teada järjekordsest kahjumist – 2015. aastal oli panga kahjum 6,8 miljardit eurot, 2016. aastal 1,4 miljardit eurot ning eelmisel aastal 500 miljonit eurot.

Markus Riesselmanni, Independent Researchi analüütiku sõnul ei olnud Cryani elu tegevjuhina lihtne ning oma ametiajal pidi ta võitlema mitme tõsise probleemiga, mida tema eelkäijad olid aastaid peitnud.

«Ta suures osas kõrvaldas need ja tundub, et Deutsche Bank on nüüd hädas marginaalide ümber pööramisega, kuid ma kahtlen, kas uus tegevjuht suudab seda üleminekut edukalt teha. See on pigem Deutsche Banki enda fundamentaalne probleem,» kommenteeris analüütik.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles