Stockmann jõudis möödunud aastal Eestis kasumisse

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Stockmann.
Stockmann. Foto: PEETER LANGOVITS/PM/SCANPIX

Soome Stockmanni kontserni kuuluva Stockmann ASi müügitulu kasvas mullu 3,6 protsenti 48,8 miljoni euroni ning ettevõte jõudis üle-eelmise aasta 774 000-eurosest kahjumist 1,9 miljoni eurosesse kasumisse.

Ettevõtte jaoks olid möödunud aasta olulisemateks muudatusteks Baltikumi kesklao sulgemine Riias ja üleminek kaubatarnetele Soome logistikakeskusest, digitaalsete proovikabiinide kasutuselevõtt lisaks naiste osakonnale ka meeste osakonnas ning klientidele paremate ja kiiremate lahenduste pakkumiseks tahvelarvutite kasutuselevõtt müügisaalis, seisab Stockmanni majandusaasta aruandes.

Juhatus märgib, et vaatamata sellele, et jätkus tarbijate kindlustunde paranemine suuremate ostude tegemiseks, on optimism finantsolukorra suhtes hakanud tasapisi taanduma.

«Põhjuseks eelkõige inflatsiooni kiirenemise tõttu aeglustunud netopalga reaalkasv. 2018. aasta algusest tõstetav tulumaksuvaba miinimum peaks suurendama osa töötajate ostujõudu ja tarbimist. Üha rohkem raha kulutatakse teenustele – 40 protsenti kogu eratarbimisest –, mis suunab jaekaubandusest raha mujale,» märkis juhatus.

Kiiresti kasvanud tööjõukulud ja suurenenud konkurents sunnivad jaekaubandusettevõtteid uusi tegevusmudeleid otsima ja avaldavad survet marginaalidele. Kaubanduskeskuste laienemine ja uute ehitus suurendavad Stockmanni hinnangul konkurentsi veelgi ning tarbijad jaotatakse rohkemate kaubandusettevõtete vahel.

Kuna tarbijate kindlustunne on kõrge ja Eesti sisetarbimine paljudes kaubandusharudes kasvab, ootab Stockmann tänavu mõõdukat müügitulu kasvu. Kuigi hinnatõus jätkub, toetab sisetarbimise kasvu tulumaksureform, tarbijate kindlustunne, soodsad laenud ja vähene tööpuudus.

Taandatuna täistööajale töötas 2017. aastal Stockmannis 368 inimest, mida on viie võrra vähem kui tunamullu. Samas kasvas palgakulu 9,7 protsenti 4,4 miljoni euroni. Keskmine kuine brutopalk oli seega möödunud aastal Eesti Stockmannis umbes 996 eurot.

Aruandeperioodil investeeriti põhivarasse kokku 477 000 eurot.

Ettevõtte jaotamata kasum oli bilansipäeva seisuga 47,9 miljonit eurot.

Kuna Stockmann ASi omaaktsiad seavad maksmisele piirangu, siis jaotuskõlblik kasum moodustas 32,9 miljonit eurot. Seega oleks netodividendidena võimalik välja maksta 26,2 miljonit eurot, millega kaasneks tulumaksukohustus summas 6,6 miljonit eurot.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles