VIDEO: viis põhjust, mis toovad kaasa ebaedu – ja kuidas neist lahti saada

Siiri Liiva
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Viivika Vahi alustas 2015. aasta lõpus ettevõtluskursustega naistele. See pani teda mõtlema nii ebaedu põhjuste peale kui ka sellele, kuidas neist lahti.
Viivika Vahi alustas 2015. aasta lõpus ettevõtluskursustega naistele. See pani teda mõtlema nii ebaedu põhjuste peale kui ka sellele, kuidas neist lahti. Foto: Erik Prozes

Kuigi erinevad uurimused on tõestanud, et kõigest 2-8 protsenti kogu inimkonnast võib lugeda edukaks, saab igaüks neid numbreid iseenda kasuks pöörata. Üks võimalus on loota heale õnnele, teine on aga ohjad enda kätte haarata ning tegutsema asuda, ütleb ettevõtja ja koolitaja Viivika Vahi.

«Kui enamus meist soovib saada edukaks, siis miks on meie hulgas sellest hoolimata vaid üksikuid, kes saavad öelda, et nende eesmärgid on täidetud? Midagi ei ole teha, faktid räägivad enda eest – erinevad uurimused on tõestanud, et kõigest 2-8 protsenti kogu inimkonnast võib lugeda edukaks,» märgib Vahi oma blogis.

Ettevõtja ja koolitaja Viivika Vahi
Ettevõtja ja koolitaja Viivika Vahi Foto: ERIK PROZES/PM/SCANPIX BALTICS

Ettevõtja ja koolitaja, kes alustas mõned aastad tagasi kursusesarjaga «Miljonäride kursus naistele», kirjeldab, kuidas ta selle koolituse käigus on puutunud kokku sadade toimekate Eesti naistega, kellest enamus ei olnud kuni kursusele tulemiseni siiski oma ideede teostamiseks midagi ette võtnud. «Selgus, et põhiliseks piduriks oli hirm ebaõnnestumise ees,» sõnab Vahi.

Selle tulemusel otsustas ta vaadata lähemalt, mis on need põhjused, mis takistavad inimestel edukaks saamist, ning leidis, et üldiselt saab neid koondada viie erineva punkti alla. Ühtlasi tõi koolitaja välja, mis aitab nendest ebaedu põhjustajatest oma käitumises lahti saada.

«Juhul kui peaksite avastama, et mõni neist ka teie puhul kehtib, saate nendega tegeleda ning põhjused elimineerida. Esimene etapp muutuste toimumiseks ongi põhjuse teadvustamine. Kui sellele järgneb ka tegutsemine parema tulemuse suunas, võib igaüks meist edukaks saada!» on Vahi veendunud.

Esimese ebaedu põhjusena loetleb Vahi üles otsustusvõimetuse.

«Üks, mis eristab edukaid inimesi ebaedukatest on võime otsuseid kiiresti vastu võtta. Lisaks ei muuda nad oma otsuseid kiiresti ega tihti. Samal ajal on väheedukatel kombeks pikkamööda otsusteni jõuda ning muuta neid sagedasti ja rutakalt,» kirjeldab ta. Siin soovitab Vahi harjutada ennast kiiremini otsustama. «Olge oma otsustes kindlad. Ärge muutke neid ülepea ja tihti,» ütleb ta.

Teisena toob koolitaja välja tegevuste edasilükkamise.

«Öeldakse küll, et tark ei torma, aga kui kohustuste edasilükkamine hakkab pärssima meie edu, siis tuleb sellest tegelasest vabaneda. Reeglina ei toimu iseenesest midagi ning tegemata tegevustel on kombeks kuhjuda. Need omakorda hoiavad meid rahutuna ning ei lase täielikult lõõgastuda,» kirjeldab Vahi.

Koolitaja sõnul ei tulegi kunagi õiget aega mingi tegevuse alustamiseks, mistõttu soovitab ta alustada sealt, kus ollakse. «Uskuge mind, pole parimat aega, kui nüüd. Alustage sealt, kus hetkel olete nende vahenditega, mis Teil parasjagu on. Tegutsemise käigus annab elu teile edasipidi uued vahendid,» leiab Vahi.

Kolmandaks ebaedu põhjuseks on tema hinnangul elueesmärgi puudumine.

«Jah, nii on. Kui olete jätnud elueesmärgi määratlemata, siis kobategi pimeduses. Kuidas ongi võimalik teha õigeid valikuid ja otsuseid, kui puudub siht? Sellisel juhul olete nagu reisijad, kellel pole aimugi, kuhu tee teid viib. Jääb vaid üle usaldada juhti ning olla lihtsalt kaasreisija. Saate loota heale õnnele ja, et sihtkohaga veaks. Õnn võibki naeratada, aga ka see ei tähenda veel, et te selle ära tunnete või seda hoida oskate,» kirjeldab ta.

Siin ei aita Vahi sõnul midagi muud, kui iseendale selgeks, mis see elueesmärk siis on. «Võtke lihtsalt kirjutusvahend ja paber ning kirjeldage oma ideaalelu. Milline on sellisel juhul teie staatus, kellega ja millega soovite end ümbritseda, mida omada, kuidas elada, millega tegeleda, mida endast järeltulevatele põlvedele alles jätta jms,» ütleb koolitaja.

Neljas ebaedu põhjus on tema hinnangul puudulik enesedistsipliin.

«Kui soovite saada edukaks, siis tuleb teil ennast distsiplineerida. Võtke eeskuju sportlastest – nemad suudavad ennast pidevalt kontrollida ning iseseisvalt eesmärgi nimel arendada/treenida. Neil on küll treenerid ja toetajad, kes neid juhendavad ning motiveerivad, aga ennast sundima järjepidevalt trenni tegema peavad nad ise,» kirjeldab Vahi.

Ta tõdeb, et kuigi enesevalitsemine on kindlasti üks raskeimaid tegevusi, millega inimene kokku puutub, on selle eest auhinnaks edu ettevõtmistes. «Teil tuleb vaid ohjad enda kätte haarata ja olla järjepidev. Soovitan ka siinkohal alustada väikestest sammudest. Näiteks võite esialgu alustada sellest, et teete igal hommikul esimese asjana peale ärkamist oma voodi korralikult ära,» soovitab Vahi.

Ja viimase, viienda ebaedu põhjusena toob koolitaja välja püsivuse puudumise.

«Olenemata sellest, mida te meediast või mujalt kuulnud olete, siis paraku ei saavutata edu üleöö. Te võite küll heale õnnele loota ja alati on võimalus, et õnn naeratabki ning teie tegemisi saadab edu. Samas, nagu juba ka eelnevalt mainisin, ei jää see tihtipeale kauaks kestma. Selleks, et tagada pikaajalist edu, ei ole muud võimalust, kui olla järjepidev,» leiab Vahi.

Kuigi ta ütleb, et kindlasti ei soovita ta kellelgi kümneid kordi peaga nö vastu seina joosta, ei tohiks esimesed takistused olla eesmärgist loobumise põhjuseks.

Vaata ja kuula lähemalt ka juuresolevast videoloost!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles