Spacecom viib raudteekasutustasude vaidluse Euroopa Kohtusse

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
ASi Spacecom raudteetsistern.
ASi Spacecom raudteetsistern. Foto: Küllike Rooväli.

AS Spacecom viib Eesti raudteeturu puudulikku avamist ning sellega kaasnenud raudteekasutustasusid puudutava vaidluse Euroopa Kohtu tasandile, kuna Riigikohtu loakogu otsustas täna aastatepikkust keerukat vaidlust mitte menetleda.

«Riigikohtu loakogu tänane otsus jätab antud vaidluses endiselt vastuseta mitmed väga põhimõttelised küsimused, mis loob selge vajaduse pöörduda neis küsimustes Euroopa Kohtu poole,» selgitas AS Spacecomi esindav vandeadvokaat Marti Hääl, kelle sõnul lisandub veel ka pöördumine Strasbourgis asuvasse Euroopa Inimõiguste Kohtusse seoses konventsiooni artikli 6 rikkumistega kohtumenetluse läbiviimisel Eestis.

«On fakt, et Eesti raudteeturu avanemine kukkus aastaid tagasi läbi ning ei ole teostunud tänaseni, terve konkurents on turul välja surnud ja välisinvestoritel puudub kindlus siin tegutsemiseks,» kommenteeris AS Spacecom juhatuse esimees Oleg Ossinovski.

Aastaid väldanud vaidluse peamiseks aluseks on 2004/2005 aasta eest AS Eesti Raudtee poolt AS Spacecomilt nõutav raudteeinfrastruktuuri kasutustasu, mis on ligikaudu 65 protsenti kõrgem võrdluses aasta hilisema, 2005/2006 aasta kohta Eesti riigi poolt samade reeglite alusel kehtestatud hinnakirjaga, mil kasutustasude suuruseks oli ekspertide hinnanguga kokku langev ca 70 miljonit krooni.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles