Euroopa kirjutab korstnasse üha rohkem võlgu

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
ELi ja liikmesriikide lipud.
ELi ja liikmesriikide lipud. Foto: SCANPIX

Euroopa firmad on kirjutanud möödunud aastaga korstnasse 312 miljardi euro väärtuses võlgu, mis ületab Kreeka, Iiri ja Portugali abipakettide kogusumma.

Rootsi inkassofirma Intrum Justitia ligikaudu 6000 Euroopa ettevõtet kaasanud uurimus näitas, et probleem süveneb.

Kui aastal 2009 tuli Euroopas maha kanda 2,6 protsenti tehingutest, siis mullu oli vastav protsent 2,7.

«Sellistest probleemidest ei ole puutumata ükski Euroopa riik, kõige rängemini saavad räsida väikesed ja keskmise suurusega ettevõtted,» ütles Intrum Justitia tegevjuht Lars Wollung.

Ühtlasi selgus uuringust, et eri riikide lõikes on probleemide mastaap kardinaalselt erinev.

Saksamaal vähenes mahakantud lootusetute võlgade hulk mullu 8 protsendi jagu.

«Euroopa on lõhenemas kaheks osaks,» ütles Wollung. Ta lisas, et makromajanduslike tulemuste ja üldise valmisoleku vahel õigeaegselt arveid maksta on selge seos.

Statistika näitab, et kõige hullem võlgade mahakandmise seis on Kreekas, kus selliste juhtumite aastane kasv oli 63 protsenti.

Probleem ägeneb ka Suurbritannias, Iirimaal, Taanis, Austrias, Portugalis ja Ungaris – kõigis kogunes kasvu üle 10 protsendi.

Kreeka järel platseerus 33-protsendise kasvuga teiseks Suurbritannia, kus kirjutati aastaga korstnasse kokku 49,2 miljardit eurot.

Suurbritannia puhul nähti ühtlasi kõige suuremat ohtu, et maksetega hilinemine ettevõtete eksistentsi võib ähvardada. Nii arvas tervelt 55 protsenti vastanutest.

Saksamaa osas oli vastav protsent vaid 17.

Wollungi sõnutsi on Suurbritannia seis eriliselt murettekitav: «Mõelge ise: kui teil oleks oma firma ja te mõistaksite, et hingusele mineku oht on tõsine, kas te võtaksite homme uue inimese tööle?»

Kui Briti ärid murede tõttu laienemis- ja värbamisplaane koomale tõmbavad, võib riik Wollungi hinnangul tagasi majanduslangusse sattuda.

«Ning see on tõbi, mis võib levida ka teistesse Euroopa osadesse,» järeldas Wollung.

Copyright The Financial Times Limited 2011.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles