MKMi prognoos: turu avanemine võib elektri hinda tõsta viiendiku võrra

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Toomas Huik

Majandusministeerium saatis kooskõlastusringile elektrituruseaduse muudatused elektrituru täielikuks avamiseks alates 2013. aasta algusest; ministeeriumi prognoosi järgi võib elekter tavatarbijale kallineda ligikaudu viiendiku võrra.

Võrguettevõtjal ei ole 2013. aasta algusest elektrienergia reguleeritud hinnaga müügi kohustust ning kodutarbijale antakse võimalus osta elektrienergiat üldteenuse korras mõistliku, põhjendatud ja võrdse kohtlemise põhimõtet järgiva hinnaga, seisab eelnõu seletuskirjas.

Kui elektriturg 2013. aastal avaneb, lõpeb suletud turuosa tarbijatel kohustus osta elektrienergiat reguleeritud hinnaga ning igaüks võib sõlmida elektrilepingu enda valitud müüjaga.

Siiski ei saa eelnõu seletuskirja kohaselt eeldada, et iga kodutarbija aegsasti tutvub elektrimüüjate pakkumistega ning et ta on valmis 2013. aasta 1. jaanuaril sõlmima talle sobivatel tingimustel elektrilepingu uue müüjaga.

Seepärast hakatakse kodutarbijatele elektrienergiat müüma üldteenuse korras, kui nad ei ole võrguettevõtjat või müüjat teavitanud elektrilepingu lõpetamise soovist. See tähendab, et võrguettevõtja, kelle võrguga on kodutarbija elektripaigaldis ühendatud, või tema volitatud müüja jätkab müüki kodutarbijale oma veebilehel avalikustatud tingimustel. Üldteenuse tüüptingimused kooskõlastatakse konkurentsiametiga ning üldteenuse korras müüdava elektrienergia hinna arvutab võrguettevõtja elektribörsi kalendrikuu kaalutud keskmise hinna alusel. Arvutatavale hinnale võib võrguettevõtja lisada mõistliku marginaali.

Majandusministeerium hindab eelnõu seletuskirjas, et elektrituru avanemine mõjutab kindlasti elektrienergia hinda, kuid turuhinda prognoosida on küllaltki keeruline. Elektrienergia praeguste turuhindade juures tähendaks elektrituru avanemine kodutarbija ja väiksema äritarbija jaoks umbes 20-protsendilist hinnatõusu - suurematele elektritarbijatele veidi rohkem, väiksematele vähem, seisab seletuskirjas.

Võrguteenuste, aktsiisi ning taastuvenergia tasude osatähtsuse erinevuse tõttu lõpphinnas on elektrienergia hinna tõusu mõju erinevatele tarbijagruppidele erinev. Kui arvestada praeguseks teada olevaid selle aasta hinnatõusu kavatsusi, siis turu avamise efekti mõju hinnatõusule jääks paari protsendipuntki võrra madalamaks, märkis ministeerium.

Elektri hinna olulised mõjutajad on ka elektrikaabli ehitamine Eesti ja Soome vahele ning Rootsi- Leedu elektrikaabli ehitus, mis võimaldavad Eesti ja Baltimaade turgude lõimumist teiste riikide elektriturgudega. Samuti tuleb arvestada uute elektrituulikute ühendamisega nii Eesti kui teiste Balti riikide ja Skandinaavia süsteemidega, uute hüdroelektrijaamade ehitamisega Norras, Soome tuumajaama valmimisega ning pikemas perspektiivis pole välistatud ka täiendavate tuumajaamade ehitus regioonis.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles