GRAAFIK: harukordne aeg Eestis – rõivad ja jalanõud odavnevad (3)

Tõnis Oja
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kingad.
Kingad. Foto: TONI LÄÄNSALU/PM/SCANPIX BALTICS

Aeglustuva inflatsiooni tingimustes torkab silma riiete ja jalanõude hinnalangus, mida sel sajandil on  Eestis olnud üsna harvaesinev nähtus. Isegi kahe viimasel deflatsiooniperioodil (2009-2010 ja 2014-2016) riiete ja jalanõude hinnad kerkisid.

Võrreldes eelmise aastaga alanesid märtsis riiete ja jalanõude hinnad 0,9 protsenti. Kui detsembris tõusid riiete ja jalanõude hinnad 3,6 protsenti, siis järgnevatel kuudel on hinnatõus aeglustunud, mis märtsis päädis hoopis hinnalangusega.

Tõsi, viimase tosina aasta jooksul on üksikuid hinnalangusega kuid olnud ka varem, aga need on olnud aasta teisel pool, näiteks eelmise aasta augustis (-0,5 protsenti), 2014. aasta juulis ja detsembris (mõlemal kuul -0,1 protsenti).

Ainus periood, mil saime nautida riiete ja jalanõude hinnalangust oli 2004. aastal, vahetult enne ja pärast Euroopa Liiduga ühinemist. Kõige suurem oli rõivaste ja jalanõude hinnalangus 2004. aasta juulis ja augustis (vastavalt 1,1 ja 1,0 protsenti).

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles