Tööotsijad kurdavad, et ei leia GoWorkABiti kaudu tööd

Maria Joost
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tööotsijale võib saatuslikuks saada kehvasti täidetud profiil.
Tööotsijale võib saatuslikuks saada kehvasti täidetud profiil. Foto: Kuvatõmmis GoWorkABit kodulehelt

Eri foorumites on palju nurinat GoWorkABit töövahendusportaali suhtes, kus tööotsijad küll kandideerivad, kuid ei osutu valituks.

«Kas keegi teab kedagi, kes teab kedagi, kes on kuulnud, et keegi on GoWorkABiti kaudu tööd saanud? Olen nüüdseks juba paar aastat proovinud ja tulemus on 0. Kas see portaal on üldse reaalne tööpakkumiste leht või on sellega midagi, mille peale ei tule?» kirjutas üks kasutaja populaarses foorumis.

«Kas see GoWorkABit üldse toimib? Seal peab vist sadu tööle tahtjaid olema sest mulle juba mitmendat korda tuleb teade, et teid ei valitud. Kuna seal ei ole vaja sisestada põhjalikku CVd, siis selles ei saa asi olla,» oli teemapüstitus teises foorumis.

Tööotsijate mure GoWorkABiti kaudu tööle saada näib tõsine – foorumites liituvad nendega veel teisedki, kes on kandideerinud, kuid tööd pole saanud.

GoWorkABiti kaasasutaja ja värbamise eest vastutava Kei Karlsoni sõnul ei tee GoWorkABit valikut tööampsajate (tööle kandideerijate – toim), vaid seda teeb töö pakkuja ehk ettevõte, kus antud töö tegemist vajab. GoWorkABit on vaid platvorm, kus tööotsijad ja tööandjad kohtuvad.

«Mittevalituks osutumisel võib olla kahte sorti põhjusi,» sõnas Karlson. «Üks võimalus on see, et sobivaid kandidaate on lihtsalt palju ja ettevõte vajab vaid teatud arvu inimesi appi. Sel juhul on tööampsule saamine suuresti õnne küsimus.»

Karlson soovitab tööotsijal kandideerida korraga kõigile tööampsudele, mis huvi pakuvad, nii on suurem tõenäosus mõnele neist saada. «Iga tööampsu juures on meil ka märge, kui suur on tõenäosus sinna valituks osutuda ja see põhineb just kandidaatide arvule,» kirjeldas ta.

Teise võimalusena tõi Karlson välja lihtsalt kandidaadi sobimatuse antud töö suhtes. «Või siis ei tule sobivus tema profiilist ettevõtte jaoks välja,» lisas ta. «Kehvasti täidetud profiil, ehk CV on üsna sagedane põhjus, miks inimest tööampsule ei valita.»

Selleks, et kandideerijad oskaksid oma profiili täita nii, et neil oleks suurem tõenäosus osutuda valituks, on portaal valmis teinud ka põhjalikud blogipostitused ja õppevideod. Lisaks saab alati abi küsida ka nende klienditoelt.

GoWorkABit on abiks erinevate tööampsude tegemiseks tervele hulgale  ettevõtetele, teiste seas ka Prisma Peremarketile. Prisma personalijuhi Aili Põllu sõnul paneb tööandja vajaduse tekkides üles kuulutuse, mis kuupäeval ja kellaajal ning mitut inimest lisatöö jaoks vaja on. Seejärel hakkavad süsteemi registreerunud inimesed sellele nn tööampsule kandideerima. Tööandja teeb kandidaatide hulgast oma valiku kinnitades need kandidaadid, keda ta peab sellele tööle sobivaks.

«Kui soovijaid on rohkem, kui antud tööga pakkuda saab, siis saavad otsustavaks kandidaatide vanus (alaealisi ei saa kahjuks kõikidele töölõikudele kaubanduses rakendada), eelnev kogemus samas ettevõttes ja teistelt ettevõtetelt saadud postiivne tagasiside,» selgitab Põllu tööampsajate valikut. Esmalt pakutakse lisatöö võimalusi neile Prisma töötajatele, kes seda soovivad. «Kui soovijaid ei ole piisavalt, pöördume tööjõurendifirmade poole.»

Teiste seas leiab lisatöö tegijaid ka Omniva. Omniva meediasuhete juhi Mattias Kaivi sõnul on nende ettevõte GoWorkABiti kaudu kasutanud renditööjõudu juba mitu aastat. «Eelkõige eelistame neid inimesi, kes on meil juba ka varem ajutiselt tööl käinud ning kellega on meil endal juba varasem positiivne kogemus olemas. Neile on pakutav töö ning keskkond tuttav ning ühtlasi saame kindlad olla ka töö kvaliteedis,» nõustus ka Kaiv eelneva kogemusega töötajate eelistamises.

Lisaks saavad Kaivi sõnul töötegija valimisel määravaks ka töö iseloom ja inimese sobivus konkreetsele kohale. «Näiteks raskete pakkide või kaubaaluste tõstmine ei pruugi kõigile sobida,» sõnas ta. «Mõne töö puhul on oluline ka keeleoskus.»

Ühtlasi jälgib Omniva tööle kandideerijale eelmiste töökohtade poolt antud hindeid ning eelmiste tööampsude tühistamist, et vähendada riski, et tööle registreerunu viimasel hetkel tööampsust loobub.  

«Kuna aeg-ajalt on töötajaid vaja leida väga ruttu, siis mõnikord mängib olulist rolli puhtalt ka see, kui kiiresti tööpakkumisele reageeritakse,» tõi Kaiv veel ühe põhjuse välja. «Üldiselt on aga nii, et tööampsajaid ootab Omniva peaaegu pidevalt. Seega kui ükskord läheb tööamps kellelegi teisele, siis on võimalik peaaegu kohe uuesti proovida.»

 Kaivi sõnul on renditööjõud Omniva jaoks väga hea võimalus eelkõige seetõttu, et ettevõtte töö on enamasti hooajaline ning saadetiste mahud varieeruvad pidevalt. Näiteks jõuluperioodil kasvavad Omniva pakimahud mitmekordseks. «Sel ajal töötas meil korraga ligikaudu 50 tööampsajat,» kirjeldas ta. «Väiksemaid töömahu kõikumisi on näha ka nädalate ning isegi päevade lõikes, mistõttu on ka värbamisprotsessis vaja kiiret reageerimist. Renditööjõud on siinkohal suureks abiks.»

Omnivas  pakub tööampsajatele töid logistikakeskus: vaja on andmete sisestajaid, pakisorteerijaid, kullerite abilisi ja ettehelistajaid, kes kullerpakkide kohaletoimetamist kokku lepivad, jms. «Üldiselt on need lihtsamad tööd, mis ei nõua pikka ning põhjalikku väljaõpet,» märkis Kaiv. «Renditööjõu tasude puhul jälgime samamoodi tööturu keskmist taset ning meie poolt pakutavate tasude konkurentsivõimelisust.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles