Veeteede amet tõmbab Simsoni hoogu maha: enne suve Rukki kanali süvendustöid ei tule

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Parvlaev Tiiu.
Parvlaev Tiiu. Foto: Urmas Lauri / Lääne Elu

Veeteede ameti hinnangul enne suve mandri ja Hiiumaa vahelise parvlaevaliikluse jaoks vajalikku Rukki kanalit süvendada ei jõua, samas on võimalik seal vajadusel traalimistöid teha.

Eile saatis majandus- ja kommunikatsiooniminister Kadri Simson keskkonnaminister Siim Kiislerile kirja, milles palus luba alustada Rukki kanali süvendamistöödega juba lähiajal. 

Põhjus lihtne: möödunud nädala lõpus langes merevee tase Rukki kanalis niivõrd, et ei olnud võimalik mandri ja Hiiumaa vahelist stabiilset parvlaevaühendust tagada.

Veeteede amet tõmbas aga minister Simsoni hoogu maha. Isegi kui keskkonnaministeerium peaks muutma vee erikasutusluba ja võimaldama Rukki kanali süvendamist enne 1. augustit, ei ole seda kuigipalju varem võimalik teha, ütles VTA peadirektor Rene Arikas BNS-ile.

Tema sõnul kulub vähemalt kuu geoloogilistele uuringutele, millega saab alustada alles peale jää minekut, seejärel läheb süvendustööde projekteerimisele veel kuu ja hanke korraldamisele ja läbiviimisele läheb umbes poolteist kuud, kui vaidlustusi ei ole.

Samas võiks Arikase sõnul lähiajal Rukki kanalis läbi viia traalimistöid. Selleks plaanib veeteede amet jää mineku järgselt analüüsida kanali profiili ja kui analüüsist lähtub, et traalimistööde võiksid edukad olla, siis amet need ka võib teha. Traalimistööde jaoks ei ole vaja ka vee erikasutusluba, märkis Arikas.

Veeteede ameti peadirektori sõnul on praegu tehtud kõik vajalik, et leevendada olukorda, mis on tekkinud madala veetaseme tõttu häiritud parvlaevaliikluses mandri ja Hiiumaa vahel.

«Koostöös majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi ning teiste ametkondadega teeme jõupingutusi, et parvlaevaliiklus ka madala veetaseme korral toimiks,» ütles Arikas. «Oleme iga päev otsinud lahendusi ja suhtume oma ülesannetesse väga tõsiselt,» lisas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles