Pakistan tellis Hiinalt mereväebaasi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pakistani peaminister Yousaf Raza Gilani.
Pakistani peaminister Yousaf Raza Gilani. Foto: SCANPIX

Pakistan on pöördunud Hiina poole palvega ehitada mereväebaas Gwadari sadamasse, kuhu on ühtlasi teretulnud suure naabri merevägi.

«Me oleme palunud oma Hiina vendi, et nad oleksid nii lahked ja ehitaksid Gwadarisse laevastikubaasi,» ütles Financial Timesile Pakistani kaitseminister Chaudhary Ahmed Mukhtar.

Mukhtar ütles, et palve edastati möödunud nädalal, kui Hiinat külastas Pakistani peaminister Yusuf Raza Gilani.

Siiamaani on Hiina vältinud samme, mis võiksid ajada ärevile USA ja naagerriigid India, Malaisia ja Indoneesia.

«Hiina tõus on rahu huvides, meil ei ole hegemoonilisi ambitsioone,» ütles üks Pekingi julgeolekupoliitikaga tuttav ametnik.

Washingtoni riigikaitse ülikooli vanemteadur Christopher Yung kirjutab aga oma hiljutises uurimuses, et «Hiina välisbaaside arvu kasvu tuleb võtta kui märguannet ja hoiatust», et eesmärgiks on seatud kasvamine globaalseks sõjaliseks jõuks.

Ühe Pentagoni ametniku sõnutsi valmistab ülalmainitud samm neile muret. «Aga just seetõttu on oluline tugevdada meie relvajõudude vahelisi otsekontakte,» lisas ta.

Rahvusvahelise Strateegiauringute Instituudi Aasia julgeolekuekspert Rahul Roy-Chaudhury ütles: «Mänguseis on käesolevaga kindlasti muutunud. Gwadari baas kujuneb koduks nii Hiina laevadele kui ilmselt ka allveelaevadele, mis võimaldab sooritada regulaarseid patrulle ja manöövreid Araabia meres, kaitsmaks üha kasvavat Hiina lipu all Pärsia lahe vahet sõitvate naftatankerite hulka.»

Kuna Hiina Rahvavabastusarmee on üha enam kaastatud ka piraatluse-vastastesse operatsioonidesse Aadeni lahes, vajavad nad võimalusi laevade toidu ja veega varustamiseks, aga ka meeskondade vahetuseks ja remonditöödeks.

Ka see on üheks põhjuseks, miks välisbaaside ehituseks aktiivset lobitööd tehakse.

Gwadari kaubasadama ehitas samuti Hiina, kuid selle operaator on Singapuri sadamavalitsus.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles