Danske Banki tippjuht lendas Eesti rahapesuskandaalide tõttu ametist (5)

Tõnis Oja
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lars Mørch.
Lars Mørch. Foto: Danske Bank

Danske Bank teatas täna, et ettevõtte juhatuse liige Lars Mørch astus ametikohalt tagasi.

Mørch on olnud pangas alates 1999. aastast ning alates 2012. aastast vastutas panga äriklientide segmendi ning rahvusvaheliste äride, kaasa arvatud Balti riikide tegevuse eest, teatas ettevõte täna hommikul.

«Ma respekteerin Lars Mørchi otsust tagasi astuda. Ehkki Eesti filiaali mitteresidentidest klientidega seotud probleemide uurimine veel käib, on selge, et pank oleks pidanud palju igakülgsema uurimise algatama juba tunduvalt varem,» selgitas Danske Bank AB nõukogu esimees Ole Andersen. «Uurimine oleks viinud meid probleemi täieliku olemuseni varem ja otsused oleksid tulnud kiiremini,» lisas ta.

Lars Mørch vabastatakse oma ametikohustustest niipea kui võimalik.

Mørchi tagasiastumine oma ametikohalt tuli pärast seda, kui meedias ilmus mitu artiklit  Eesti filiaali kaudu käinud rahapesuskeemidest. Sellest kirjutasid nii Eesti ajalehed Postimees ja Äripäev, aga eriti detailselt Taani ajaleht Berlingske Business. Ajalehe sõnul olevat vilepuhujad Danske Banki juhte hoiatanud Eesti filiaalide rahapesukahtlusest juba 2013. aasta detsembris.

Märtsi keskel ütles Ole Andresen Taani väljaandele Ritzau Finans, et Danske Bank oli läbi Eesti filiaali käinud rahapesu ärahoidmisel ebaõnnestunud ega saanud kaua aega aru selle ulatusest.

«Kahjuks avastasime, et olime ajalooliselt rahapesu tõkestamisega Eesti filiaalis väga kehvad,» ütles Andersen. «Pole kahtlust, et meil võttis selle avastamisega, mis toimub ja saada aimu selle ulatusest, liiga kaua aega,» lisas ta.

Danske Bank hakkas Eesti filiaali kaudu käivat rahapesu tõsisemalt uurima alles eelmise aasta sügisel. Sõltumatu uurimine toimub advokaadibüroo Bruun & Hjejle juhtimise all.

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles