Riik asub lähikuudel Rukki kanalit süvendama (6)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Parvlaev Tiiu sõidab Rohuküla–Heltermaa liinil.
Parvlaev Tiiu sõidab Rohuküla–Heltermaa liinil. Foto: Erik Prozes / Postimees

Kuigi algselt plaanis majandus- ja kommunikatsiooniministeerium (MKM) mandri ja Hiiumaa vahelist laevaühendust võimaldavat Rukki kanalit süvendada käesoleva aasta suvel, siis praegu plaanib ministeerium süvendamistöödega alustada lähikuudel.

Selleks, et Rukki kanalit süvendada, on ministeerium esitanud taotluse keskkonnaministeeriumile muutmaks varem veeteede ametile väljastatud vee erikasutusluba, mis võimaldab Rukki kanalit süvendada.

Täpsemalt võimaldas 14. märtsil välja antud vee erikasutusluba 8000 kuupmeetri ulatuses hooldussüvendada nii, et need toimuksid regulaarselt iga 2–3 aasta järel vastavalt vajadusele mahus kuni 2000 kuupmeetrit korraga. Selle loaga kohustas keskkonnaministeerium süvendustöid keskkonnamõjude vähendamise tõttu läbi viima, kas augustist oktoobri keskpaigani või detsembrist märtsi keskpaigani.

Kuna möödunud nädala lõpus langes merevee tase Rukki kanalis niivõrd, et ei olnud võimalik mandri ja Hiiumaa vahelist stabiilset parvlaevaühendust tagada, siis esitas majandus- ja taristuminister keskkonnaministeeriumile taotluse muuta vee erikasutusluba ja võimaldada Rukki kanali hooldussüvendust esimesel võimalusel, kuid mitte hiljem kui 1. mai.

Viimati tehti Rukki kanalis traalimistöid 2016. aasta oktoobris, millega saavutati kanali minimaalne sügavus 5 meetrit. Traalimine ei ole andnud soovitud tulemust ja saavutatud sügavus ei püsi, sest hoovused kannavad kanalisse setet.

Selleks aastaks plaanitud süvendus- ja hooldustööde käigus on eesmärk saavutada kanali minimaalne sügavus 5,2 meetrit, mis tagaks parvlaevaliikluse mandri ja Hiiumaa vahel ka madala veetaseme korral tagaks. Sügavused on arvestatud uue kõrgussüsteemi ehk Amsterdami nulli alusel.

Kommentaarid (6)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles