Kuldmunal auhinnatud disain osutus plagiaadiks, agentuur võib võidust ilma jääda (17)

Karel Reisenbuk
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Plagiaadikahtlusega töö.
Plagiaadikahtlusega töö. Foto: facebook.com

Eesti disainimaailmas on lahvatanud skandaal, kuna selgus, et Kuldmuna pronksauhinnaga pärjatud töö on osutunud välismaa autorilt varastatud plagiaadiks. Praeguseks on tööd Kuldmuna leheküljelt õige autori palvel eemaldatud.

Tuntud loovagentuur Division on sattunud täbarasse olukorda, kuna RÕÕM toidulisandite karbikujundustest kaks on viksitud maha välismaise autori Malika Favre tööst. Kokku on «Rõõmu vitamiinide» sarjas 20 erinevat pakendit. Originaalillustratsioonid on tegelikult tehtud Prantsuse kunstniku poolt viis aastat tagasi ajakirja «Be» horoskoobi tarvis.

Leid on pannud kihama kogu Eesti disainimaailma. Divisioni esindaja Aigi Soov ütles Postimehele, et praegu ollakse ka ise firmas ebameeldivalt üllatunud, kuna kahe pakendi puhul on heauskselt kasutatud töid, mille autorit eeldati olevat hea koostööpartner. «Teema on meie jaoks oluline, sest oleme ise suure osa tuntud originaalpakendite autor Eestis. Otsime praegu lahendust, mis saaks olema hea kõigile. Kadi Hugo, keda freelancerina kasutasime, on ka meie ja kunstniku käest vabandust palunud. Vabandused on vastu võetud ja oleme ühenduses kunstnikuga ning otsime lahendust,» kommenteeris loovagentuur.

Kuldmuna konkursi korraldaja ETKAL (Eesti Turunduskommunikatsiooni Agentuuride Liit) tegevjuht Lola Tehveri sõnul pole välistatud, et töölt võidetud muna ära võetakse. «Mina ei ole üksi pädev otsustama ning me teeme juhatusega koosoleku, kus me selle otsuse teeme,» selgitas Tehver. Tegevjuhi sõnul päriti aru ka loovagentuur Divisionilt endalt, kellelt oodatakse nüüd ametlikku vastust. «Division on meile telefoni teel esmase info andnud, aga pole välistatud, et see ka ära võetakse. Vaatame, mis see otsus tuleb. Sisusliselt on otsus langetatud, aga ma ei saa hetkel seda veel kommenteerida,» ütles Tehver. Juhatus koguneb otsustama neljapäeva hommikul.

Autor: see on mulle hea õppetund!

Loovagentuuris Division freelancer loovjuhina töötanud Kadi Hugo selgitas, et kõik juhtunu on halb kokkusattumus. Tema sõnul on agentuurides tegelikult tavaline, et kavandi jaoks ei hakata ise illustreerima vaid võetakse kellegi valmis illustratsioonid, mida stiilinäidisena kasutatakse. Kui stiil on välja valitud, siis töö käigus võetakse moodboardist küll inspiratsiooni kuid luuakse originaallooming. «Minu roll kõnealuse projekti puhul lõppes ideekontseptsiooni üleandmisega agentuurile. Seoses aja jooksul projektis toimunud inimeste muutustega ei jõudnud informatsioon erinevate kujunduste ja tööfailide kohta ilmselt töö reaalse teostajani.» selgitas Hugo.

Enda sõnul sai Hugo silmapaistvast sarnasusest aimu alles eile õhtul, kui hakkas Facebooki postitatud pilte omavahel täpsemalt võrdlema. «Kuna ideekavandi protsessist on tänaseks poolteist aastat möödas, kavandeid oli erinevaid, siis jõudis arusaam sellest, et ideekavand on otse pakendile jõudnud alles eile teema esile kerkides minuni» selgitas ta.

Samas kinnitab Hugo, et kindlasti ei tehtud sellist asja meelega. «Ta on tuntud kunstnik ja see oleks ju lihtsalt lausrumalus. Ma kirjutasin täna ka autorile kirja, milles vabandasin ning selgitasin juhtunut. Ootame ta vastuse ära, ma loodan, et ta saab aru, et see polnud tahtlik tegu vaid halb juhuste kokkusattumus,» lisas ta.

Tellija on pettunud

Rõõmu toidulisandite loojad on pettunud, et selline uudis täna teatavaks sai. «Eesti apteekrid tulid kokku ja töötasid üheskoos välja täiesti uue toidulisandite sarja, et pakkuda Eesti inimestele just neid vajaminevaid vitamiine ja mineraalaineid, millest siinses kliimas elades kõige enam puudus on, kuid nüüd on selgunud tõsiasi, et kahe Rõõmu toidulisandi pakendi kujunduse näol on tegemist plagiaadiga. Me oleme sellest väga löödud, sest olime kujunduste väljatöötamise jaoks korraldanud konkursi, mille võitis tuntud ja usaldusväärne loovagentuur Division,» edastas firma. 

Firma avaldab kahetsust ning tõdeb, et on äärmiselt kurb, et usaldusväärse ajalooga ja Eesti disainimaastikul silma paistnud agentuur on sellise vea läbi lasknud ja niimoodi tekitanud mainekahju nii endale kui Rõõmu toidulisanditele nende kliendina. «Loodame, et Division leiab tekkinud olukorrale kiire lahenduse,» seisab teates.

Ettevõtja ja disainer Tõnu Runnel, kes tegutseb Defolio platvormi juures (platvorm, millel muuhulgas Kuldmuna läbi viiakse), kirjutab sotsiaalmeedias, et õige autor Malika Favre on nendega ka juba ühendust võtnud ning ootab lahendusi.

Plagiaadikahtlusega töö.
Plagiaadikahtlusega töö. Foto: facebook.com
Kommentaarid (17)
Copy
Tagasi üles