Leedu president gaasifirmade koostööleppest USAga: see vähendab Venemaa monopoli (1)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Leedu president Dalia Grybauskaitė.
Leedu president Dalia Grybauskaitė. Foto: Aleksei Vitvitski/Sputnik/Scanpix

Leedu ettevõtted sõlmisid teisipäeval koostööleppe USA veeldatud maagaasi firmaga Freeport LNG, millel on valmimas LNG terminal Texases. 

Lepped sõlmiti Washingtonis Leedu LNG terminali operaatori Klaipėdos Nafta ja gaasifirmaga Lietuvos Dujų Tiekimas (LDT). LDT tegevjuht Mantas Mikalajūnas ütles, et lepe suurendab võimalike gaasitarnijate ringi.

«Kasvav LNG eksportijate arv USAs ei panusta vaid allikate mitmekesistamisse, vaid aitab tagada ka soodsad hinnad tarbijatele,» ütles Mikalajūnas pressiteate vahendusel.

Möödunud aastal võttis LDT vastu kaks LNG laadungit USAst, olles seejuures USA LNG impordi poolest pärast Hispaaniat ja Portugali Euroopas kolmandal kohal.

Prognooside kohaselt kasvab USA aastane veeldatud maagaasi tootmisvõimekus 2020.–2021. aastal 70 miljoni tonnini, mis teeks riigist suuruselt kolmanda LNG tootja pärast Austraaliat ja Katari.

«USAs arendatavad LNG eksporditerminalid on Euroopa turule väga tähtsad. Uusi terminale rajatakse Ühendriikide idakaldal, seega kasvav LNG pakkumine Atlandi ookeanil suurendab konkurentsi. See aitab meil tagada mitmekesistatud ja paindlikud gaasitarned konkurentsivõimeliste hindadega,» rääkis Mikalajūnas.

Koostöölepped Leedu gaasifirmade ja USA Freeport LNG vahel on järjekordne samm Vene gaasimonopoli lõhkumise poole, ütles Leedu president Dalia Grybauskaitė.

«See lepe süvendab energiavallas sõprust Leedu ja Ühendriikide vahel, mis on mõlemale riigile võtmetähtsusega, kuivõrd see avab võimaluse kõnelusteks ja koostööks strateegilise arengu osas,» ütles Grybauskaitė pressiteate vahendusel.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles