Simson: Eesti toetab sünkroniseerimist kahe LitPoli ühendusega

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Elektriliinid.
Elektriliinid. Foto: Tairo Lutter / Postimees

Eesti majandus- ja taristuminister Kadri Simson kinnitas teisipäeval Vilniuses, et Eesti toetab Balti elektrivõrgu sünkroniseerimist Euroopaga läbi kahe Leedu ja Poola vahelise LitPol ühenduse.

«Eesti jaoks on tegu energiajulgeoleku küsimusega. See on miks me valmistume kaheks ühenduseks. Oleme avatud teistsugustele lahendustele ja tugineme oma otsuses aprillis avaldatavale kolme ülekandesüsteemi operaatori uuringule. Ilmselt, kindlalt me ei tea, jääb LitPol 1 väheseks, toob kaasa lisakulud ja oleks tarbijatele kallim,» rääkis Simson pärast kohtumist Leedu energiaministri Žygimantas Vaičiūnasega.

Aprillis avalikustatakse uuring, milles analüüsitakse kolme sünkroniseerimise stsenaariumit: üks või kaks LitPoli ühendust ning üks LitPoli ühendus koos Poola ja Leedu vahelise merekaabliga.

Leedu on teinud ettepaneku kasutada sünkroniseerimiseks vaid praegu olemasolevat ühendust, samas kui Läti ja Eesti hinnangul jääb sellest väheks ning julgeoleku tagamiseks on vaja rajada ka teine ühendus.

Sünkroniseerimise eesmärk on ühendada Balti elektrivõrk lahti Nõukogude aegsest BRELL-i elektriringist, kuhu kuuluvad ka Venemaa ja Valgevene.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles