Eesti ettevõtja Dubai välisesindusest: see on vee peale puhumine, täiesti mõttetu tegevus (1)

Heelia Sillamaa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
ASB Greenworld Eesti, Jüri Tiidermann. Turvas, turbaraba, raba.
ASB Greenworld Eesti, Jüri Tiidermann. Turvas, turbaraba, raba. Foto: Mailiis Ollino / Pärnu Postimees

Lähis-Idas juba aastaid tegutsenud ettevõtte Greenworld Eesti OÜ tegevjuht Jüri Tiidermann peab valitsuse otsust jääda Dubai EXPO-lt kõrvale kahetsusväärseks ning leiab, et selle asemel välisesinduse loomine on mõttetu.

«Kui teil on vaja, siis makske kinni ehk meie toetame ka,» kirjeldas Tiidermann lihtsustatult valitsuse küsimuse püstitust seoses Dubai EXPO-l osalemisega, lisades, et tema arvates oli see naeruväärne.

Greenworld Eesti OÜ tegevjuhi sõnul on tegemist maailma tähtsaima majandusnäitusega, seda eelkõige just riiklikul tasemel. «Filosofeerides, minu arvates riigi juhtimine ongi nagu kommerts ettevõtte juhtimine, millel on lisaks majanduslikule tegevusele veel lisaks sotsiaalne, turvalisuse ja muud funktsioonid. Kui see ettevõtte või riik ei soovi ise ennast reklaamida, näidata et ta on olemas ja läbi selle stimuleerida eksporti, eelarve täituvust, lihtsalt riigi äratuntavust, siis see on väga kahetsusväärne,» kommenteeris Tiidermann, kelle arvates otsustatakse see riiklik kohustus üle kanda erasektorile ilma igasuguse diskussioonita.

«Erasektor võib olla sooviks panustada muud moodi, saates näitusele oma esindajad, töötades välja näituse kontseptsiooni, mitte esineda pelgalt sponsoritena,» jätkas tegevjuht.

Ka välisesinduse loomise koha pealt ettevõtjal riigile kiidusõnu ei jagunud.  «See on vee peale puhumine, täiseti mõttetu tegevus. Selle turu spetsiifika on erinev Euroopast, kui neil on midagi vaja, siis nad leiavad tee tootjani väga kergelt ja kiiresti. Järeldus - on vaja teha ennast nähtavaks, milleks ongi näitus,» selgitas Tiidermann.

Greenworld OÜ ekspordib Lähis-Itta juba aastaid ning Tiidermanni sõnul on sealne kultuur suhteliselt sarnane , isegi sellistes raskesti võrreldavates riikides nagu Saudi Araabia, Iisreal või Iraan.

«Te võite aastaid saata oma prospekte ja üritada helistada erinevatele inimestele ning nad ei vasta. Aga hetkel kui neil tekib huvi kauba või teenuse vastu, uskuge, nad ei lase teil öösel enam magada ning tulevad ise kohale sõltumata ilmast ja aastaajast,» kirjeldas Tiidermann.

Kuna valitsus otsustas tänavu veebruaris, et Eesti osaleb maailmanäitusel vaid juhul, kui osalevad ettevõtted maksavad poole maksumusest, jääb Eesti Dubai EXPOst kõrvale.

Tähtaeg ettevõtjatele oma osalemissoovist teada anda oli 25. märtsil. Ettevõtjad tõid tagasisides esile, et ühekordsest suursündmusel osalemisest Pärsia lahe piirkonnas majandussuhete arendamiseks ei piisa.

«Oleme ettevõtjatega alates üle-eelmise aasta (2016. aasta – toim) algusest nõu pidanud, kas meil oleks mõistlikum osaleda EXPO-l või avada kõigepealt Eesti riigi välisesindus Araabia Ühendemiraatides. Ettevõtjad andsid meile teada, et nad sooviksid küll osaleda EXPO-l, aga püsiva esinduse loomine on praegu esmatähtis,» selgitas ettevõtlus- ja infotehnoloogiaminister Urve Palo (SDE) eelmisel nädalal.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles