Liit: Eesti puitmajatootjad soovivad ekportida enam Prantsusmaale

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
TALLINN, EESTI 10OCT17.
AS Harmet puitmajade tootmine.
Foto Tairo Lutter/POSTIMEES
TALLINN, EESTI 10OCT17. AS Harmet puitmajade tootmine. Foto Tairo Lutter/POSTIMEES Foto: Tairo Lutter / Postimees

Eesti Puitmajaliidu teatel soovivad Eesti puitmajatootjad üha enam puitmaju eksportida Prantsusmaa turule.

Vaatamata sellele, et Eesti puitmajatootjate peamised turud on endiselt Rootsi ja Norra, siis riskide hajutamiseks jätkusuutlikuks tegutsemiseks on puitmajade tootjad üha enam vaatamas ka Prantsusmaa turu poole, teatas puitmajaliit.

Eesti puitmajatootjad on oma valdkonnas suurim puitmajade eksportöör Euroopas. Statistikaameti 2017. aasta andmetel eksportisid Eesti tootjad puitmaju Prantsusmaale üle 17,4 miljoni euro ees, mis andis Prantsusmaale ekspordi sihtriikide tabelis seitsmenda positsiooni. Seega ei ole Prantsusmaa Eesti puitmajatootjatele täiesti uus turg.

Prantsusmaa ehitustraditsioon on peamiselt siiski kivipõhine ning puidust hoonete ehitamise trend kasvab pigem aeglaselt. Kuid puitmajaliidu teatel on seal näha entusiasmi puidu kui ehitusmaterjali propageerimisel ning rahvusvahelise koostöö edendamisel.

Liidu sõnul on Prantsusmaal riiklikul tasandil puitmajade ehitamine olnud üks prioriteetidest juba ligi 10 aastat ning seejuures loodetakse teistele puitmaju soosivatele riikidele järele jõuda. Sellele aitavad kaasa riiklikud meetmed, uued keskkonna- ja energiatõhususe nõuded ning tõusev teadlikkus.Viimastel aastatel on allkirjastatud suur hulk projekte uute puidust kõrghoonete ehitamiseks.

Prantsusmaal ehitatakse igal aastal 350 000-400 000 uut elamut. Praegu moodustavad puitmajad Prantsusmaal 8 protsenti eramajadest, 4 protsenti kortermajadest ja üle 10 protsendi ärihoonetest ning avaliku sektori hoonetest

Seejuures on Eesti puitmajatootjate peamised turud on endiselt Skandinaavia maad – Rootsi ja Norra, kuid viimaseid andmeid arvestades, on mõlema riigi krooni kurss langenud ning prognoositakse ka mahtude vähenemist Norra turul. Eurotsooni riikides valmistatud ettevõtete toodete hind kliendile on sellega märkimisväärselt tõusnud ning Eesti ettevõtjate konkurentsivõime võrreldes kohalike tootjatega vähenenud.

See olukord sunnib ettevõtteid otsima alternatiivseid turge, et riske hajutada ja tulevikuperspektiivis jätkusuutlikult toimetada. Seetõttu soovivadki Eesti puitmajatootjad üha enam eksportida ka Prantsusmaa turule.

Tänavu märtsi keskpaigas toimus Prantsusmaal, Eesti Suursaatkonnas Pariisis, Prantsusmaa ettevõtete esindajate ja Eesti puitmajatootjate ühine seminar puitehituse arendamise teemal. Eesti ettevõtetest osalesid puitmajatootjad Matek AS, Production House OÜ, Ritsu AS, Q-Haus Baltic OÜ, Puitpesa OÜ ja Eesti Puitmajaklastri esindajad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles