Leedu minister: teist NordBalti ühendust pole vaja

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Elektriliinid
Elektriliinid Foto: Tairo Lutter / Postimees

Leedu ilmselt ei algata teise elektriühenduse loomist Rootsiga, kuna esialgsed analüüsid näitavad, et projektist poleks palju kasu, ütles Leedu energiaminister Žygimantas Vaičiūnas.

«Esialgsete uuringute kohaselt ning kulusid ja tulusid vaadates tundub, et tulud on üpriski piiratud. Rääkidest turust, ei oleks tulusid sellises ulatuses, et võiksime projektist tõsisemalt rääkida,» ütles Vaičiūnas.

Teise NordBalt ühenduse tasuvusanalüüsi viib läbi Leedu elektrivõrgufirma Litgrid. Litgridi teatel peaks analüüs valmima novembriks.

Leedu seimile esitatud riikliku energiastrateegia kava näeb ette teise NortBalti ühenduse teostatavusuuringut, et langetada projekti elluviimise kohta otsus, võttes arvesse Balti regiooni vajadusi. Varasem valitsuse strateegia nägi ette teise ühenduse rajamist 2025. aastaks.

Leedu ja Rootsi vaheline 453-kilomeetrine elektriühendus valmis 2015. aasta lõpul. Leedu energiahinnad on seetõttu langenud hinnanguliselt 15 protsenti, kuid ühendus on vigaste jätkumuhvide tõttu pidevalt katki. Muhvide vahetus peaks aset leidma tänavu juulist oktoobrini.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles