Täna saadetakse kosmosejaama eestlaste loodud mõõtmisseade

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Päevakorral on kosmos.
Päevakorral on kosmos. Foto: Shutterstock

Esmaspäeval Eesti aja järgi kell 23.30 saadetakse Rahvusvahelisse Kosmosejaama (ISS) Eestis arendatud ja valmistatud seade lihastoonuse mõõtmiseks.

Seade on algusest lõpuni arendatud ja valmistatud Eestis ning tegemist on esimese korraga, kus Eestis tehtud terviktehnoloogia leiab kasutust ISS-il, ütles seadme loonud Myoton AS-i juhatuse liige Aleko Peipsi BNS-ile.

Senini ei ole olnud sobiliku tehnoloogia puudumise tõttu võimalik kosmoses astronautide lihastoonust mõõta, rääkis Peipsi. Kaaluta olekus lihased atrofeeruvad ning nende objektiivne monitoorimine on tema sõnul olulise tähtsusega.

Myotoni seade on kohandatud ja valideeritud kasutamiseks ISS-il Euroopa Kosmoseagentuuri (ESA) tellimusel, rääkis Peipsi. «Kosmosetehnoloogijaid arendatakse vastavalt NASA ja ESA standarditele, mis on väga ressursimahukas. Seda teevad tavaliselt spetsiaalselt selleks kvalifitseeritud ettevõtted. Meie puhul oli tegemist erandiga, kus aluseks võeti olemasolev seade, mille modifikatsioon ja testimised viidi läbi koostöös Saksa kosmoseettevõttega.»

Seade nimega MyotonPRO on oma olemuselt digitaalse palpeerimise seade. See on eeskätt mõeldud pindmiste skeletilihaste ja kõõluste tervisliku seisundi mõõtmiseks, kuid lisaks saab sellega mõõta näiteks ka naha elastsust, märkis Peipsi.

Mõõtemeetod on kiire ja mitteinvasiivne. Peipsi sõnul mõõdetakse astronautide lihaste baasnäitajad enne kosmoselendu, seejärel monitooritakse regulaarselt ISS-il ning ka peale missioonilt naasmist.

Seadme loomist alustati 2008. aastal ning täisfunktsionaalsed prototüübid valmisid aastal 2010. Esimesed kaalutaoleku katsed paraboollendudel viidi läbi aastal 2012 ning 2015. aastal sai kosmosesse minekuks projekt heakskiidu ESA, NASA, JAXA ja CSA poolt.

Maapealseid rakendusi antud tehnoloogiale nii meditsiinis kui ka spordis on Peipsi sõnul palju. Lihaste hindamiseks kasutatakse laialdaselt subjektiivseid manuaalseid meetodeid, kuid Myotoni tehnoloogia võimaldab lihaseid mõõta objektiivselt ja saadud tulemustega hinnata erinevate teraapiate efektiivsust, ravi kulgu või ajastada füüsilist vormi, lisas ta.

MyotonPRO seadet kasutatakse senini 40 riigis ja ligikaudu 250 ülikoolis üle terve maailma. Mõõtemeetod ja baastehnoloogia on läinud sajandi lõpus arendatud Tartu Ülikoolis, bioloogiadoktor Arved Vaini poolt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles