Eesti Gaasi tütarfirma hakkab ehitama Balticconnectori Eesti osa

Siiri Liiva
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Balticconnectori arutelu 2015. aastal
Balticconnectori arutelu 2015. aastal Foto: Erik Prozes

Täna Eleringiga allkirjastatava lepingu alusel juhib Balticconnectori Eesti-poolse maapealse ülekandetoru ehitustöid AS Eesti Gaasi tütarettevõte EG Ehitus AS. 

Lepingu järgselt peavad Kiili-Paldiski 55 km pikkuse trassi projekteerimis- ja ehitustööd valmis olema pooleteise aastaga, ehitustööde maksumus on veidi üle 43,4 miljoni euro, millele lisandub käibemaks.

«Meie jaoks on tegemist mahuka, mitmekesise ja vastutusrikka tööga, aga samas tunnustusega, et saame panustada lähiaja suurimasse gaasiprojekti,» sõnas Eesti Gaasi juhatuse esimees Ants Noot. Tema kinnitusel on Eesti Gaasil tööde teostamiseks ja ajagraafikus püsimiseks olemas turu parim võimekus ja kompetents.

EG Ehituse juhatuse esimehe Ahto Aruvälja sõnul lõpevad projekteerimistööd selle aasta lõpuks. Küll aga on ettevõte jaotanud projekteerimise etappideks sellisel viisil, et ehitustöödega saab alustada juba augustist-septembrist.

«Hankelepingust tulenevalt peab ehitustöödega valmis saama järgmise aasta suve lõpuks, mil peab olema Kiili-Paldiski torustiku kaudu võimalik transportida maagaasi Eesti võrgust Soome võrku ja vastupidi,» rääkis Aruväli.

Seejärel algab vastuvõtu ja koolituse protseduur, mis kestab kaks-kolm kuud. Lõplik töö üleandmine toimub 2019. aasta oktoobrikuus, mis tehniliselt tähendab seda, et vastu on võetud sondisõlmed, Kiili gaasirõhu regulaarjaam, liinikraanisõlmed ning muud vajalikud seadmed.

Balticconnector ühendab Eesti ja Soome gaasivõrgud ning on eelduseks toimivale regionaalsele gaasiturule ning tarneallikate mitmekesistamisele  Balti-Soome piirkonnas. Balticconnectori gaasiühendus valmib 2020. aastaks.

Eesti Gaasi tütarettevõte EG Ehituse põhitegevus on gaasitorustike ja rajatiste ehitamine, samuti gaasivarustustööde projekteerimine ja teostus ning gaasi- ja küttesüsteemide müük, paigaldus ja hooldus, ühtlasi pakutakse maagaasi varustussüsteemide omanikele ja haldajatele kompleksteenuseid.

Balticconnectori maapealse osa ehituseks esitas EG Ehitus ühispakkumuse AS Scanweldi ja UAB Alvoraga. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles