Hiigelnõue ähvardab teletorni kaitsja koduta jätta (25)

Helen Mihelson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pika vaidluse kaasa toonud kinnistul asub ka Uno Kaseväli lapsepõlvekodu, mis on ühtlasi tema teine kodu. Praegu elab seal tema tütar koos oma lastega.
Pika vaidluse kaasa toonud kinnistul asub ka Uno Kaseväli lapsepõlvekodu, mis on ühtlasi tema teine kodu. Praegu elab seal tema tütar koos oma lastega. Foto: Eero Vabamägi

Luhta läinud tehing on pärast pikki aastaid kestnud vaidlusi jõudnud selleni, et endine teletorni kaitsja võib ilma jääda kogu oma maisest varast.

1991. aasta augustikriisi ajal, kui Nõukogude Liidu dessantväelased üritasid kriisi tulipunktis vallutada Tallinna teletorni, kaitses torni end 22. korrusele sulgenud neli meest. Nende seas kodukaitsja Uno Kaseväli, kes tänavu seepärast ERMis presidendi vastuvõtulgi käis.

27 aastat hiljem on ta Eesti õigussüsteemi ees kaitsetu. «Olgugi et olen kõike teinud Eesti seaduste järgi, olen ikkagi sellise käki sisse sattunud,» räägib ta. «Varsti on oht, et olen kuuse all.»

Keerukas loos, mille peategelane Kaseväli on, põimuvad tuntud nimed, suured summad ja risti vastupidised hinnangud kohtutelt.

«Meie õiguskord ei tohiks võimaldada seda, mis on juhtunud Uno Kaseväljaga: rikkuv pool saab eelise õigustatud poole ees. Kuna kohtupraktikas ei ole suudetud probleemi õiglaselt lahendada, tuleb mõelda võimalikule seaduseparandusele,» kommenteerib lugu vandeadvokaat Paul Varul.

Kommentaarid (25)
Copy
Tagasi üles