Seda te ei teadnud: kogu tõde maailma esimesest kolme kaameraga mobiilist (2)

Aivar Pau
, ajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Huawei P20 Pro
Huawei P20 Pro Foto: Aivar Pau
  • Leica ei toodagi Huawei mobiilide kaameraid, küll aga aitab neid välja töötada
  • Väljaulatuvad kaamerad muudavad mobiili kõikuvaks
  • Särav ja erk ekraan, kuid kasutajamenüü mitte väga

Mobiilitehnoloogia tormiline areng jõudis sel nädalal uue verstapostini, kui turuosalt maailma kolmandaks mobiilitootjaks tõusnud Hiina tehnoloogiagigant Huawei esitles oma uusimaid lipulaevu, millest ühele oli otsustanud panna koguni kolm kaamerat.

See telefon kannab nime Huawei P20 Pro. Me ei hakka mingisugust tähelepanu pöörama selle seadme tavaversioonile P20 ja esitluses täiesti maha vaikitud P20 lite versioonidele, kuna need ei oma kirjutamist väärivaid uuendusi. See oli ka viimane kord, kui ma nimetasin seda seadet viisakusest telefoniks, kuna telefoniga üle mobiilivõrgu rääkimine on üks peagi ununev suhtlemisvariant ja oluline on kõik muu. Mobiil ise tuli karbist välja sellisena:

Huawei P20 Pro
Huawei P20 Pro Foto: Aivar Pau

Ma käisin Pariisis teisipäevasel esitlusel kohal, olen seda seadet nüüd neli päeva oma põhimobiilina kasutanud ja jagan suurima hea meelega kuluaarides saadud infot, teadmisi ja kogemusi.

Taustaks Huawei kohta on hea teada võib olla seda, et ta toodab peamiselt kahe liini seadmeid: äriklassi Mate-seeriat ja tavainimestele P-tähega algavat seeriat. Lisaks tehakse mõlemast mobiilist  veidi kärbitud võimetega ja hindadega seadmeid ja müüakse neid eelkõige noori silmas pidades kaubamärgi Honor nime all. Selles järjekorras saavad endale mobiilid ka kõige vingeid tark- ja riistvarauuendusi. Hetkeseisuga on uusimad lipulaevad igas seerias Mate 10 Pro, P20 Pro ja Honor 9.

Kolm kaamerat, aga üks on alati üle

Nüüd siis lõpuks seadme kallale. Selle puhul on turundusliku sõnumina algusest peale räägitud vaid kaamerast, õige veidi ka kõigest muust silmatorkavast – meeldivast ja mittemeeldivast. Alustan minagi kaameratest.

Seadmel on tõesti kolm objektiivi ning nende kõrvale on säravalt kirjutatud Saksa kaameratootja Leica nimi. Veidi allpool toon päevavalgele kogu tõe Leica ja Huaweri koostööst, aga praegu jään veel tehnika juurde.  

Kõige võimsam peakaamera viib läbi oma läätsede ja sensori seadmesse töötlemiseks tavalist värvilist pilti (RGB) ning sellel on rekordilähedaselt 40 megapikslit. Järgmine on 20-megapiksline mustvalge sensoriga kaamera, mis aitab valge ja musta erinevused võimalikult hästi välja tuua ning võimaldada eriti laia vaatega pilte teha.

Sellise kahe kaamera kombinatsiooniga seadmeid on juba turul üsna mitmeid (iPhoneX, Samsung Note 8 ja S9 pluss), uudsena on Huawei ja Leica leidnud, et miks  mitte panna seadmele külge ka kolmas – 8-megapiksline telefoto  objektiiv. Telefoto objektiivide peamiseks omaduseks on nende väga pikk fookuskaugus – mis aitab kaugel eemal objekte pildistada ning silub ühtlasi iluvigu lähedal asuvatel objektidel.

Toon siinkohal näitena kaugteravusest (seadmel on 5x Hybrid Zoom) kaks fotot, mille tegin täiesti tavarežiimis ja midagi eriliselt fokusseerimata: üks Montmartre’i mäelt  vaatega vihmasombuse Pariisi peale ning teine kaks päeva hiljem meie kodusel Raplamaal Mukri rabas:

Foto: Aivar Pau
Mukri
Mukri Foto: Aivar Pau

Kokkuvõttes peaks selline kolme kaamera kooslus looma lausa ideaalse kombinatsiooni kõige pildistamiseks. Kuid siin selgub muidugi üks asjaolu, mida – nagu ma pealkirjas lubasin - te ei teadnud: need kolm kaamerat ei tööta mitte kunagi kõik korraga.

Seda asjaolu ei öeldud välja ka Pariisis toimunud suure lava esitlusel. Küll aga õnnestus mul vestelda pärast esitlust Huawei mobiiliäri presidendi Kevin Ho’ga, kas muu seas seda asjaolu tõesti märkis.

Kevin Ho
Kevin Ho Foto: Aivar Pau

«Kõiki kolme sensorit ei kasutata iialgi koos – mõne stsenaariumi puhul töötab 40-megapiksline koos  20-megapikslisega, mõnel juhul 40-megapiksline koos 8-megapiklisega,» ütles Ho.

Tegelikult on see vastus ka üsna ilmne, kuna kuidas saakski korraga tööle panna vastandlikke omadusi kandvad objektiivid – lainurga ja kaugfookuse. Kaamera taustal töötav tehisintelligente operatsioonisüsteem on lihtsalt nii tark, et teeb igal murdosasekundil järeldusi, milline kahe kaamera kombinatsioon annaks lõpuks kasutaja jaoks parima foto.

USA turule seadmed ei jõua

Kuid selgus, et Huawei ja Leica salalaborites pingutatakse ka selle nimel, et ühel päeval kolm sõpra koostööle sundida. «Töö käib selle nimel, et kõik kolm korraga tööle panna,» ütles Ho. Ühtlasi andis ta viite, et kolme kaameraga võib tulla ka aasta lõpus esitletav Mate-seeria uusim mobiil.

Muu seas olgu märgitud, et Ho ütles välja ka karmi tõdemuse, et USA turule need imekaameratega seadmed ei jõua. Teatavasti müüakse USA lõviosa mobiile vaid koos mobiilioperaatorite pakettidega ning USA julgeolekuasutused on andnud tungiva soovituse Huawei mobiile mitte neisse pakettidesse liita. Põhjus: Huawei on väga lähedalt seotud Hiina võimudega ning on kahtlused, et mobiilides olev tarkvara võimaldab Hiina võimudel USA kodanike järel nuhkida.

«Huawei müüb alates jaanuarist USAs on senist lipulaeva Mate 10 Pro’d. P20 USA turule ei jõua,» nii külas Ho vastus vestlusringist laekunud küsimusele selle turu kohta.

Ühtlasi tähendab maailma ühe suurima turu ärakukkumine seda, et Huaweil pole lähiajal tõsiseltvõetavat lootust tõusta maailma suurimaks mobiilitootjaks. iPhone – temast möödumine pole tõenäoliselt liiga suur probleem. Aga Samsung on liiga pikalt eest ära kapsutanud.

Kui võrrelda aga Huawei mudelite P10 ja P20 eeltellimusi lõppmüüjatelt, siis on Ho sõnul vahe praeguseks paljudes riikides juba kahekordne P20 kasuks.

Leica kaameraid ei tooda, objektiivides on plastläätsed

Pariisi esitlus oli erakordne veel selle poolest, et minu teada esimest korda näitasid end avalikkusele Saksa kaameratootja Leica esindajad. See on legendaarne Saksa kaameratootja, kus objektiivide klaasdetaile lihvitakse lausa käsitsi.

Juba kaks aastat räägitakse Leica kaameratest ka Huawei tippmobiilidel, ent siiani pole keegi aru saanud, kas tegemist on Leica tootega, vaid nende brändinguga või lihtsalt umbluuga. Nüüd olid Saksa mehed kohal ja loomulikult ei suutnud ka mina nendega kohtumisest eemale hoida.

«Mida tähendab Leica ja Huawei koostöö,» on loomulikult esimene küsimus, millele vastus liigagi kaua viibinud. Ning Leica Camera AG äriarenduse globaalne direktor Marius Eschweiler ei tee sellest mingisugust saladust.

Marius Eschweiler
Marius Eschweiler Foto: Aivar Pau

«See ei ole nii, et Laica teeb midagi enda poolt valmis ja Huawei võtab selle üle ning jätkab ise. Oleme otsustanud luua ühised tootearendusmeeskonnad. Leica panustab neisse eelkõige läätsede optilise disaini loomisel, aga ka digitaalse pildistamise ekspertidega, kes tegelevad läätsedest laekuvate valgussignaalide töötlemise protsessidega. Leica ei tegele aga üldse mobiilikaamerate toomise poolega. See on ühisarendamine, mitte ühistootmine,» kõlas Eschweileri tõekuulutus.

Üks sellistest ühismeeskondadest töötavat tema sõnul ka juba uute tehnoloogiate kallal, mis jõuavad tarbijateni võib olla alles kolme kuni viie aasta pärast.

Viiul ja süntesaator

Loomulikult tuli Eschweileril leida vastused ka küsimustele, miks on pikkade traditsioonidega ettevõte asunud masstoodangu tootmise peale ning ega ometi Huawei mobiilide läätsed klaasläätsede asemel mingit muud materjali sisalda.

«P20 ja P20 Pro kasutavad plastikläätsesid,» oli mees aus ka sellele küsimusele vastates. «Klaasil on palju eeliseid aga ka miinuseid: näiteks see on raskem ja seda on keerulisem toota,» märkis ta ja lisas, et plastläätsedega on võimalik ka objekte kiiremini fookusesse saada. Seega leiti kompromiss masstootmise hinna ja pildikvaliteedi vahel, arvesse tuleb võtta ka akuenergia, mida kaameramoodulid tarbivad ning klaas ei pruugi ka selles osas anda plasti ees eeliseid.

«Kui võrrelda kaameratööstust ja mobiilimaailma, siis Leica on nagu viiul ja Huawei süntesaator, kus on küll võimaik saavutada fantastilisi helisid, aga tulemused on täiesti erinevad. Kindlasti on põhjust kasutada nii süntesaatoreid kui viiuleid ja klavereid,» näeb Eschweiler kohta päikese all nii masstoodangule kui erilahendustele.

Jutuks tuli ka kaamerate hulk ning ta märkis, et kolme kaamera kasutamine on tegelikult väga esimene etapp uute kaamerate kontseptsiooni arendamisel – peamine küsimus olevat jätkuvalt see, kuidas leida järjest uusi pildikvaliteedi tõstmine võimalusi väga väikeste objektiividega.

Ärge vaadake värvi, ostke kaaned

Nüüd väga lühidalt minu enda testikogemustest seoses selle uue telefoniga.

Kaamera teeb tõesti äärmiselt teravaid ja säravaid fotosid ning nägin silmatorkavamalt kui knagi varem, kui tehisintelligentne mootor kaamera sätteid lähtuvalt objektist muutis. Osad muudatused mulle ei meeldinud  - näiteks on taeva lillakassiniseks värvimisega kohati ilmselgelt üle pingutatud.

Samas valge lume tõi tõesti kenasti välja ja lille tunneb ka väga selgelt potis ära ning ütleb selle avastuse lausa eesti keeles ekraanil pildistamise ajal kirjalikult välja:  

Foto: Aivar Pau

Aga suured ja võimsad kaamerad on toonud kaasa ka ühe omaduse pahupoolelt. See telefon on välisdisainilt tõeline nuhtlus neile, kes armastavad aeg-ajalt midagi laual asetsevasse telefoni toksida – olgu näiteks SmartID pin-koodi või lihtsalt uurida, mis on uut.

Üleval vasakus nurgas asuv kaamera ulatub lihtsalt nii palju seadme korpusest välja, et see kurinahk kõigub mööda diagonaali kolisedes iga vajutuse peale, mis selle ekraanil teha. Ainus väljapääs kõige muu hea nautimiseks on osta sellele seadmele kaaned – siis on ka tagakülg kenast tasakaalus ja harmoonias. Isegi vaatamata sellele, et seadme välisdisaini värvilahendused on lihtsalt super (lilla ehk twilight  neist vahetab valguse käes ise tooni – mitu värvikihti on kantud lihtsalt klaasist pinna alla nii, et pinnale langev valgus murdub ja tekitab sujuva värviülemineku erksast sinisest värvist loojanguefektini).

Seega ei saa ma kuidagi nõus olla mobiili esitlusel üle ekraani kuvatud hiigelsõnumiga «The Beauty of Symmetry». Kõlariteribid allservas sellele tõesti viitavad, tagaküljel toimuv on aga asümmeetria tippteos koos selle juurde käiva kõikumisega. Ma tõesti ei saa aru, mis ideaalsest sümmeetrilisest disainist kõigil külgedel Huawei tarbijaüksuse president Richard Yu esitlusel rääkis:

Foto: Kuvatõmmis

Teine mitte nii meeldiv asjaolu on see, et Huawei enda loodud kasuajaliidese (EMUI 8.1)  ekraanimenüü alumine riba – see, kust saab avaekraanile ja tagasi jne. Seal on midagi veidi nihu läinud kas siis puutetundliku ala suuruse määramisel või muus. Üsna keeruline oli sinna pihta saada nii, et esimesel korral kohe kõik soovitu õnnestuks – ja mul ei ole kaevuri näpud.

Seega soovitan see menüüriba üldse ära kaotada ja jätta kasutusele vaid imehästi töötav sõrmejäljelugeja, mis sealsamas avaekraani all asub. Kerge puudusus sellele viib vaate tagasi ja kui hoida veidi pikemalt sõrme peal, siis avaekraanile. Google’i otsingu saab avada, kui sõrm ekraani alläärest ülespoole svaipida või määrata nii, et Google on kõige vasakpoolne avaekraan.

Sõrmejäljelugeja saab määrata navigatsiooniklahvina toimima panna siit: seaded->süsteem->süsteemi navigeerimine->mittekuvatav navigeerimisnupp.

Kus on Always on displei?!

OLED-ekraan ise on oma ereduse ja säraga jõudnud tõusta mitme edetabeli tippu, nagu ka muidugi kaamera. Ekraani ülaosa puhul on kasutusele võetid iPhone’ile omane sälk – ehk kasulikust pinnast on välja lõigatud vaid objektiivi ja kuulari osa ning seega veidi puutetundlikku ala taas juurde võidetud (seda sälku saab seadete alt ka ära jätta ja tavalise ülamenüü tekitada):

Sälk ekraani ülaosa keskel
Sälk ekraani ülaosa keskel Foto: Aivar Pau

Samas on see sälk võrreldes iPhone'iga ligi poole väiksem ja selle üle oli Huawei väga õnnelik.

Mis mulle üldse Huawei mobiilide juures ei meeldi, on see, nad pole ikka veel korralikult kasutusele võtnud alati nähtavat teavet ka siis, kui telefon on lukustatud. Kuskilt imekohast (Ekraanilukustuse salasõnad) alt saab selle küll sisse lülitada, kuid kuvatakse seal vaid kellaaega ja kuupäeva. Aga miks mitte märguandeid sõnumite, vastamata kõnede ja kõige muu kohta?

Ehk siis: kasutaja, kes on harjunud Samsungi Always on displeiga, ei taha enam selle funktsionaalsuseta leppida. Miks peakski kogu aeg telefoni ekraani sisse lülitama, et vaadata, ega midagi uut pole laekunud.

Kindlasti tasub tähelepanu pöörata veel sellele, et P20 Prol ei ole enam kõrvaklappide jaoks eraldi sisendit. Kaasas olevatel klappidel on liides, mis käib USB-sisendisse. Lisaks on karpi pandud jupike, mis on üleminek USB ja tavalise klapisisendi vahel.

Tehnilistesse spetsifikatsioonidesse ma siinkohal ei lasku, piisab teadmisest, et protsessor (Huawei enda uusim Kirin 970) ja mälunäitajad on lihtsalt suurepärased ja rahuldavad kõiki kaasaegselt mobiililt eeldatavaid vajadusi. Veekindlus on küll ühe IP võrra langenud (IP67), kuid kes meist ikka pool tundi 1,5 meetri sügavusel viitsib passida, et seejärel uurid, kas vesi pääses kuskile sisse. Piisab teadmisest, et vihma käes saab rääkida ja porilompi võib ka kukkuda.

Telefoni aki mahutavuseks on koguni 4000 mAH ja see on üks igati võimas näitaja, mis hoiab seadet elusana vähemalt kolmveerand ööpäeva. Seejuures on P20 Pro vaid 7,8 mm paksune. Samsungi Galaxy S9+ aku mahutavuseks on näiteks 3500 mAh, aga paksuseks 8,4 millimeetrit.

Huawei ise armastas end esmaesitlused võrrelda igal sammul iPhoneX’iga. Ma pole veel kokku lugenud, aga arvan, et iPhone kõlas lavalt peaaegu sama palju kordi kui Huawei. Näiteks ekraani kohta teatas Richard Yo lavalt: 770 niti võrra eredam ekraan ja võtab seejuures vähem energiat - 23 protsenti erksam kui iPhoneX. Siht selge: just ameeriklastest tuleb mööda saada. Hinna osas on saadud: P20 Pro hakkab alguses maksma 849 eurot.

Kokkuvõttes on tegemist silmapaistvaid uuendusi omava mobiiliga. Vahepealne üksluisus mobiilide arengus on nüüd taas läbi saanud. Selle üle saab vaid hea meel olla.

Baltimaade juht: miks on vaja AId

Rääkisin enne ärasõitu Pariisi ka Huawei Baltimaade piirkonnajuhi Fabio Yan'iga (hiinapäraselt Yanfei), kelle sõnul on nutitelefonidest saamas meie kõigi isiklikud assistendid ning just seetõttu on tehisintelligents saanud nii tähtsaks osaks mobiilide arenduses. See aitab teha meil paremaid fotosid ja saada vajalikku igapäevast infot.

Asja teine külg on see, et kasutajate harjumuste õppimine aitab telefonil hoida aktiivsena ja kiiremini avatavana neid äppe, mida kasutaja tõesti rohkem tarbib, ning hoida ülejäänuid taustal tiksumas ja  operatiivmälu ning  akuenergiat mitte tarbimas. Kokkuvõttes muutub telefon kiiremaks ja aku kauakestvamaks.

«Suurepäraste fotode kõrval on vähemalt sama oluline see, et AI aitab kokku hoida meie kõigi aega,» märkis Yan.

Tehnilisi fakte:

  • Kaamera konfiguratsioon koosneb 40 MP RGB sensorist, 20 MP monokroomsest sensorist ja 8MP telefoto objektiiviga sensorist.
  • Kaamera apertuurid laiusega (ava suurus) f/1.8, f/1.6 ja f/2.4.
  • Huawei P20 Pro-l on uhiuus Leica VARIO-SUMMILUX objektiiv kolmekordse optilise suurendusega, mis võimaldab teha kaugvõtteid kuni 5x Hybrid Zoom suumiga.
  • Telefonil äärmiselt tundlik 7,76 mm x 5,82 mm pildisensor, mis aitab jäädvustada nõrga valgustusega pilte ISO väärtusega kuni 102400 (Galaxy S9+ ja iPhoneX vastav näitaja on 6400).
  • Lisaks on Huawei P20 Pro-l 24 MP selfikaamera koos tehisintellekti ilutöötluse ja 3D-portree valgustusega.
  • Kaamerasüsteemi uus funktsioon on 4D ennustav fookus. Selle funktsiooniga ennustab kaamera liikuvaid objekte, et neid paremini fokusseerida.
  • Kasutusele võeti tehisintellektne pildistabilisatsioon.
  • Seadmed toetavad kuueteljelist stabilisatsiooni ja 960fps aegluubis võtet.
  • FullView ekraan (5,8-tolline Huawei P20-l ja 6,1-tolline Huawei P20 Pro-l).
  • P20-seeria telefonidel on Kirin 970 protsessor ja Android 8.1-l põhinev operatsioonisüsteem EMUI 8.1.
  • Kasutatav helitehnoloogia kasutab 990 kps ribalaiust, mis toetab Hi-res audiofaile.


Ajakirjaniku reisikulud Pariisi tasus Huawei.

Teisipäevane esitlus Pariisis nägi välja selline (alates 2:29:00):

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles