Baikal ainult venelastele: turismifirmad ei taha hiinlasi (3)

Andres Reimer
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Liu Yelin, 50-aastane hiinalanna, poseerib bikiinised -40kraadise pakasega Baikalis, Venemaal
Liu Yelin, 50-aastane hiinalanna, poseerib bikiinised -40kraadise pakasega Baikalis, Venemaal Foto: SIPA ASIA/SIPA/SIPA ASIA/SIPA/Scanpix

Venemaa piirkondlikul turismimessil Baikaltur osalenud ettevõtjad avaldasid soovi Hiina turistide arvu piiramiseks, sest nende sõnul ei ole võimalik hiinlaste suure huvi tõttu enam venelastele broneerida hotelle ega ka busse, vahendas Newsru.

Veelgi enam: ettevõtjad rääkisid oma hirmust, et tulevikus venelased enam üldse ei mahugi Baikali äärde, sest kogu turu täidavad Hiina turismigrupid, kirjutas Taiga.info.

Samal ajal on korraldatud turistide  rahvuspõhine uuring, mille tulemused selguvad lähiajal, et selgitada eri rahvuste poolt Baikalile tekitatavat koormust. Sellise uuringu tulemuste põhjal tahetakse hakata  eri trahvusest inimeste ligipääsu sellele suurepärasele järvele piirama ja normeerima, mõned piirkonnad aga soovitakse välismaalastele suveperioodiks täiesti sulgeda.

Baikali külastamine on hiinlaste seas kujunenud Moskva ja Peterburi järel kolmandaks suureks huviväärsuseks. Venelased aga on veendunud, et just hiinlastest külastajad viivad selle unikaalse piirkonna looduse hukatusse.

Venemaa loodusteadlased täheldavad väikehotellide poolt Baikalisse lastud rämpsu koguse suurenemist. Vene kommersandid aga kurdavad, et neid tõrjutakse agressiivsete hiinlaste poolt turult välja. „Hiinlased ei austa mitte midagi enda ümber,“ vahendas Newsru Baikali venelaste nägemust. Sellise järelduseni on viinud hiinlastele kuuluvate majutusasutuste ja söögikohtade arvu kiire kasv ning samuti hiinlaste silmatorkavalt tugev maksevõime. Samal ajal nurisevad venelased, et hiinlased korraldavad Baikali ääres ise oma rahvale turismiteenust, rahad liiguvad ühelt Hiinas asuvalt arvelt teisele Hiinas asuvale arvele ning venelased jäävad tühjade pihkudega. Kohalikud ettevõtjad nimetavad hiinlaste aetavat äri ebaseaduslikuks, mis ei suurenda Venemaa tulusid – kahju hinnatakse aastas poole miljardi dollari suuruseks.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles