Mürgiafäär kõigutab Venemaa võlakirjasid (4)

Andres Reimer
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Suurbritannia peaminister Theresa May kaalub Venemaa võlakirjade raputamist.
Suurbritannia peaminister Theresa May kaalub Venemaa võlakirjade raputamist. Foto: Simon Dawson/PA Wire/PA Images

Euroopa kliiringuorganisatsioonid, sealhulgas Londoni finantskeskus peaksid lõpetama Venemaa võlakirjade teenindamise -  sellist ettepanekut kaalub Suurbritannia peaminister Theresa May, vahendas The Guardian.

Vene riigi poolt võetavate laenude piiramise ettepanek tehti kolmapäeval Surbritannia parlamendis, kus arutleti lääne suhtes üha vaenulikumalt käituva Venemaa ohjeldamiseks sobivaid finantsmeetmeid.

London City finantsasutused aitasid hiljuti välja lasta ligi nelja miljardi dollari väärtuses Venemaa võlakirju. „Venemaa võib laenata Euroopa Liidu ja Ameerika Ühendriikde kapitaliturgudelt, seda lääne sanktsioonidest hoolimata ja seejärel toetada Kremliga seotud pankasid ja energeetikaettevõtteid, kes ei saa seda teha (sanktsioonide tõttu laenu võtta – topim) iseseisvalt,“ ütles parlamendi väliskomisjoni esimees Georg John Tugendhat.

Mehe ettepanek sisaldas nõuet, et sellistele kliiringufirmadele nagu Euroclear ja Clearstream keelataks ligipääs Venemaa võlakirjadele, et takistada nendega kaupklemist järelturul, mis omakorda peletab eemale enamuse Euroopa ja Ameerika investoritest.

Märtsikuus paigutas Venemaa rahandusministeerium nn euroobliogatsioonidesse neli miljardit dollarit, mille kustutanmistähtaeg on 11 aastat, täiendava väljalaske korral aga 29 aastat. Tehingu korraldanud VTB Kapitali hinnangul ulatus pakkumise tipphetkel investorite huvi nende väärtpaberite vastu 7,5 miljardi dollarini. Väidetavalt soetasid Suurbritannia investorid 39 protsenti uutest võlakirjadest, paigutades sinna 1,546 miljardit dollarit.

Võlakirjaturu piiramise jutud tõusid esile Venemaa ja lääneriikide suhete järsu halvenemise taustal pärast seda, kui Kremlile laskus kahtlus seoses Brittide poole üle jooksnud endise Vene luuraja Sergei Skripali mõrvamisega, kasutades massihävitusrelvana tuntud mürki.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles