Tieto jäi SKAIS2 tööst kõrvale

Siiri Liiva
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
TietoEVRY Eesti juhi Anneli Heinsoo sõnul on ettevõtte rahvusvahelise tugiteenuskeskuse reorganiseerimise näol tegu vajaliku muutusega.
TietoEVRY Eesti juhi Anneli Heinsoo sõnul on ettevõtte rahvusvahelise tugiteenuskeskuse reorganiseerimise näol tegu vajaliku muutusega. Foto: Eero Vabamägi

Esmaspäeval valiti välja SKAIS2 uue hanke võitjad: infosüsteemide poolt asub juhtima Nortal ning kasutajaliidese väljaarendamist Trinidad Wiseman. Seni keskkonna eest vastutanud Tieto leiab, et tehti poliitiliselt korrektne otsus, ent ettevõte ei ole otsustanud, kas vaidlustab hanke.

«Oleme selle üle vaadanud ja saime aru, et ilmselt on tegemist poliitiliselt korrektse otsusega,» kommenteeris SKAIS2 hanke värskeid tulemusi sellel ka oma pakkumisega osalenud Tieto Eesti tegevjuht Anneli Heinsoo.

«Tõenäoliselt oleme selle projekti tarbeks liiga palju jõudu ja finantse kulutanud,» oletas ta, miks ettevõte seekord väljavalitute ringist kõrvale jäeti.

Kuigi hanke tulemusi on osalejatel aega vaidlustada kümme päeva, ei osanud Tieto juht öelda, kas ettevõte seda teeb. «Oleme nördinud esialgu,» märkis Heinsoo, viidates muuhulgas ka sellele, et tegelikult on neil tänini kehtivad kohustused seoses SKAIS2 senise arendamisega.

Sellele, et teised hankel osalenud võivad veel otsuse vaidlustada, viitas ka Nortali juhatuse liige Andre Krull, kelle sõnul ei saa neile veel õnne soovida. «Uueks arendajaks saab Nortal pärast kliendiga lepingu allkirjastamist,» toonitas ta. Sellest hoolimata tunnistas Krull, et uudis iseenesest loomulikult rõõmustab neid ja Nortal loodab peatselt ka projektiga algust teha.

Teise välja valitud ettevõtte Trinidad Wisemani tegevjuhi ja partneri Ander Tenno sõnul panustasid nad hankepakkumuse tegemisse ohtralt oma parimate spetsialistide aega.

Põhjalikult läbi mõeldud projekt

Kuivõrd seni on SKAIS2 arendamisega seoses avalikkuses peaasjalikult ainult probleemidest räägitud, siis kaaluti hankel osalemist põhjalikult. «Mõtlesime osalemise hoolega läbi ja teadvustasime endale riske,» kinnitas Tenno.

Ka ütles ta, et neile andis palju kindlust uue hanke formaat, mis tundus mõistlik. Jutt käib sellest, et seekord sõlmitakse hanke võitjatega raamleping, mille järgi käib töö etapihaaval ja kõiki osalisi kaasates. «Mitte ei proovita kõigepealt kolm aastat arendada ja siis suure süsteemiga välja tulla,» selgitas Trinidad Wisemani juht.

Seda, et eelmisel korral oli tellija ehk riik seadnud projektile ebarealistliku ajakava, märkis ka Nortali esindaja. Andre Krulli sõnul loobusid nad just seetõttu toona osalemast. «Kaalusime loomulikult põhjalikult ka seekord, kuivõrd tegemist on siiski keerulise ja mastaapse projektiga lähemate aastate jooksul,» tõdes ta. Küll aga usub Nortal, et kõigi osaliste koostöös on võimalik projekt edukalt lõpuni viia.

Hanke eest vastutas sotsiaalministeeriumi valitsusalasse kuuluv tervise ja heaolu infosüsteemide keskus (TEHIK), mille direktori Katrin Reinholdi sõnul võib Nortali proovitöö tugevustena esile tuua uue selge visiooni.

Ta ütles, et ühelt poolt oli Nortali pakkumises tehnoloogiliste komponentide valik lahti kirjutatud ja põhjendatud, kaalutud oli ka alternatiive ning esile olid toodud eelistatud lahenduse plussid, teisalt plaanib Nortal luua inimesest lähtuva teenuse.

Trinidad Wisemani tugevus oli aga, et proovitöös kajastusid selged rollijaotused tuumiksüsteemi arendaja ja kasutajaliideste disainimise meeskondade vahel.

Tulla võib hoopis uus süsteem

Tieto Eesti juht Anneli Heinsoo ütles eelmise aasta oktoobris projekti senisele teostusele tagasi vaadates, et nad oleksid pidanud sellest tööst palju varem loobuma, kuna riik ei teadnud isegi, missugust infosüsteemi täpselt tahab.

Heinsoo märkis, et värskelt lõppenud hange seda muljet muutunud ei ole. «Sellepärast ma ei oskagi öelda, kas peaksime praegu olema õnnelikud või kurvad,» sõnas ta. Ka on ta seda meelt, et uued tegijad ei jätka enam SKAIS2ga, vaid hakkavad hoopis SKAIS3 tegema, selline on IT-sektoris tavaline praktika.

Küll aga loodab Heinsoo, et nende mõneti ebaõnnestunud näite varal õppis riik piisavalt, kuidas IT-arenduse projekti teha. «Kui meie tegime süsteemi niimoodi, et meil ei olnud mingit IT-kompetentsi vastas, siis praegu on ju loodud terve organisatsioon, kes toetab tellijat,» lausus Heinsoo, viidates TEHIKule.

Sellele apelleerib ka hanke riiklik tellija. «Peamine erinevus varasemaga võrreldes on asjaolu, et tööde tellimise juurde on kaasatud täiendav IKT-kompetents TEHIKu näol. Keskusel on teadmine ja arusaam IT-arenduste tellimisest ning on arendustööde planeerimises oluline ja kandev roll,» ütles Katrin Reinhold.

Viimases SKAIS2 hankes osales viis ettevõtet, peale varem keskkonna arendamisega seotud Tieto Estonia ka aktsiaselts Medisoft ja Industry62 OÜ. Hanke kogumaksumus on kümme miljonit eurot.

INFOKAST: mis tingis SKAIS2 uue hanke?

Sotsiaalkindlustusamet otsustas mullu augustis lõpetada aastaid kestnud IT-süsteemide arenduse lepingu Soome tarkvaraettevõtte Tieto Eesti haruga, tuues põhjuseks, et tähtaegadest ei peeta kinni ja vigu on palju.

Tieto hakkas koos Icefire’iga SKAIS2 arendama 2014. aastal, vahepeal loobus Icefire projektist. Tieto sai lepingu eest riigilt enam kui viis miljonit eurot. Ettevõte on projektiga seotud veel vähemalt selle aasta septembrini.

SKAIS2 on sotsiaalkindlustusameti teenuste ajakohastamise projekt, mille käigus moderniseeritakse ameti IT-süsteemid, töötatakse välja teenused inimestele ning tõhustatakse ameti töökorraldust.

Allikas: PM

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles