Endine NATO juht tegi Lätile ettepaneku pangandussektori puhastamiseks

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Läti lipp Riia kesklinnas vabadussamba juures.
Läti lipp Riia kesklinnas vabadussamba juures. Foto: Ints Kalnins / Reuters / Scanpix

Endine NATO juht Anders Fogh Rasmussen palus Läti peaministril Māris Kučinskisel moodustada rahvusvaheline töörühm, et aidata riigi skandaalitesse sattunud pangandussektoril enda puhastamist läbi viia.

Rasmussen, kes on ka endine Taani peaminister ja praegune Läti Norvik Banki aseesimees, kutsus Läti peaministrit üles ekspertide grupi loomisele, mis koosneks muuhulgas Euroopa Keskpanga (ECB) ja USA rahandusministeeriumi esindajatest. Ettepanekud tehti möödunud nädalal Kučinskisele saadetud kirjas, mis sattus teisipäeval Associated Pressi käsutusse.

Läti Keskpanga juhti Ilmārs Rimšēvičsi uuritakse seoses pistisevõtmise ja rahapesuga, möödunud kuul läks likvideerimisele ka Läti suuruselt kolmas pank ABLV, pärast seda kui USA ametivõimud süüdistasid seda süstemaatilises rahapesus ja Põhja-Korea sanktsioonide rikkumises.

Rasmussen märkis kirjas, et võttes arvesse teateid Läti ametnike endi korruptsiooni kohta, aitaks rahvusvaheline ekspertrühm taastada sektori usaldusväärsust. Tema ettepaneku kohaselt kohtuks 5-10 liikmeline grupp vähemalt neli korda aastas ja koostaks regulaarseid raporteid sektori edusammudest Läti valitsusele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles