Metsatöösturid protestivad erimärgistusega diislikütuse keelamise vastu

Andrus Karnau
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sinine diislikütus on praegu lubatud metsatöödel.
Sinine diislikütus on praegu lubatud metsatöödel. Foto: Henn Soodla

Erametsaliit ning Metsa- ja Puidutööstuse Liit saatsid riigikogu rahanduskomisjonile protestikirja nõudmisega, et ka tuleval aastal võiksid metsamehed kasutada erimärgistusega ehk oluliselt odavamat diislikütust.

Valitsus algatas mai algul seaduseelnõu, mis keelab tuleva aasta algusest erimärgistusega kütuse, mille aktsiisimäär on madalam, kasutamise metsanduses, aga ka kaevandus- ja ehitustöödel.

«Seadusemuudatus suurendaks oluliselt metsamajandajate kulusid. Seetõttu väheneks kogu Eesti metsasektori konkurentsivõime,» ütles Erametsaliidu juhatuse esimees Ando Eelmaa.

Eelmaa sõnul on kütus 10-15 protsenti metsatöömasinate töökulust. Eelmaa ütles, et seadusemuudatus kasvatab metsa ülestöötamise kulusid 7-8 protsenti. Metsaomanikule tähendab see kasvava metsa müügihinna langust.

Metsa- ja Puidutööstuse Liidu tegevdirektor Ott Otsmann märkis, et kavandatav seadusemuudatus läheb otseselt vastuollu riigikogus vastu võetud metsanduse arengukavaga 2020. aastani, mille kohaselt on metsaomanikke vaja aktiviseerida ja seeläbi soodustada kodumaise taastuva ressursi turuletoomist.

«Kulude kasv loob Eestis ebaterve konkurentsiolukorra, eriti võrreldes põhjanaabrite Soome ja Rootsiga, mis teadupärast on pikaajaliste kogemustega metsatööstusmaad. Soomes ja Rootsis kasutatakse metsanduses väiksema aktsiisimääraga erimärgistatud kütust või tagastatakse osaliselt metsatöödel kasutatud kütuselt makstud aktsiis,» ütles Otsmann.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles