Graafik: valitsemissektor jätkab defitsiidis

PM Majandus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tuhandetel inimestel on täna viimane aeg tulumaksu maksta.
Tuhandetel inimestel on täna viimane aeg tulumaksu maksta. Foto: SCANPIX

Eesti valitsemissektori eelarve puudujääk oli möödunud aastal esialgsetel andmetel 0,3 protsenti ja võlatase 9 protsenti sisemajanduse kogutoodangust, teatas statistikaamet.

2017. aasta lõpus ületasid valitsemissektori koondeelarve kulud tulusid Maastrichti defitsiidikriteeriumi arvestuses 66,1 miljoni euroga. Defitsiidiga lõpetasid eelmise aasta nii keskvalitsuse kui ka kohalike omavalitsuste allsektorid.

Sotsiaalkindlustusfondide sektori eelarve ülejääk suurenes seevastu 58,9 miljoni euroni. 2017. aasta lõpuks oli keskvalitsuse tulude puudujääk 67,4 miljonit eurot ja kohalike omavalitsuste koondeelarve oli puudujäägis 57,6 miljoni euroga.

Valitsemissektori konsolideeritud võlg (nn Maastrichti võlg) oli 2017. aasta lõpuks veidi üle 2 miljardi euro, mis oli 2016. aastaga võrreldes neli protsenti suurem. Võlg suurenes nii keskvalitsuse kui ka kohalike omavalitsuste allsektoris. Keskvalitsuse koguvõlg oli 2017. aasta lõpu seisuga 2,3 miljardit eurot, millest 898 miljonit eurot moodustasid kohustused teiste allsektorite vastu.

Välisvõla osatähtsus keskvalitsuse võlakohustustes oli 49 protsenti. Pikaajaliste laenudega seotud kohustused vähenesid aastaga kolm protsenti. Keskvalitsusse kaasatud avalik-õiguslike juriidiliste isikute, sihtasutuste ja ettevõtete välja antud pikaajaliste võlakirjade maht oli 2017. aasta lõpus 98,6 miljonit eurot ning see suurenes aastaga 83 protsenti.

Kohalike omavalitsuste allsektori koondvõlg suurenes 2016. aastaga võrreldes seitse protsenti ning oli 2017. aasta lõpus 0,8 miljardit eurot. Pikaajaliste võlakirjade maht vähenes aastaga üks protsent ja laenudega seotud kohustused suurenesid üheksa protsenti. Kohustused välismaailma vastu moodustasid 22 protsenti kohalike omavalitsuste võlast.

Sotsiaalkindlustusfondid valitsemissektori võlga ei panustanud.

Eestis jagatakse valitsemissektor kolmeks allsektoriks: 1) keskvalitsus (riigieelarvelised asutused ja eelarvevälised fondid, sihtasutused, avalik-õiguslikud juriidilised isikud), 2) kohalikud omavalitsused (linna- ja vallavalitsusasutused koos allasutustega, sihtasutused), 3) sotsiaalkindlustusfondid (haigekassa ja töötukassa).

Foto: Statistikaamet
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles